Frans Hoppenbrouwers (1940-2013)

hoppenbrouwers_npe_125Wederom droef nieuws, ditmaal vanuit Noord-Brabant: op 21 november 2013 is in zijn woonplaats Valkenswaard de 73-jarige dichter, prozaïst, jeugdboeken- en hoorspelschrijver Frans Hoppenbrouwers overleden.

In de jaren zestig schreef hij vele hoorspelen voor de Avro-radio; in de jaren zeventig en tachtig was hij een succesvol jeugdboekenauteur, wiens werken in vertaling in vele buitenlanden verschenen. Vanaf begin jaren tachtig publiceerde hij menig dichtbundel. In 1998 publiceerde hij de 366 pagina’s tellende sonnettenbundel  Calendarium poeticum. Een galerij van dagen bij Uitgeverij SUN in Nijmegen.

In de Dikke Komrij (ed. 2004) zijn vier gedichten van hem opgenomen. Ook in de Kinderkomrij is werk van hem afgedrukt. Hoppenbrouwers was van 2005-2012 gemeentedichter van Valkenswaard.

zz_brabants_bloesem_100Eerder dit jaar verschenen de door hem medesamengestelde bloemlezing  Brabants bloesem. Bloemlezing van gedichten in Brabants dialect (Onder redactie van Frans Hoppenbrouwers, Michel de Koning, Ed Schilders, Cor Swanenberg en Jos Swanenberg. Van de Berg, Almere, 2013. 150 p) en de postume bundel Laatste gedichten (Uitgeverij Kabeljauws, Eersel, 2013. 99p. ISBN 978 90 77747 52 o).

Zie: www.cubra.nl/franshoppenbrouwers/index.htm
En: www.nederlandsepoezie.org/dichters/h/hoppenbrouwers.html

————————————-
Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!

Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:

      lira_fonds_100

This entry was posted in Nieuwe NPE-lemma's, Overlijdensberichten. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.