Rijk worden van poëzie

opgelichtEen van de ‘meest spraakmakende figuren in de Nederlandse poëzie’ verklaarde vandaag in het Dagblad van het Noorden: “Niemand wordt rijk van poëzie”. Dat klopt niet helemaal. Want. Het internetpoëziedagblad Rottend Staal berichtte in 2002 over een Amerikaanse oplichtersbende, die op listige wijze wereldwijd duizenden amateurdichters voor miljoenen dollars tilde:

 

“De bende schrijft nietsvermoedende amateurdichters aan met de mededeling dat ze zijn uitverkoren voor een bloemlezing of ronselt ze via hun websites of advertenties om mee te doen aan wedstrijden of ‘conventies’. Daar staat natuurlijk wel wat tegenover: opname in een bloemlezing kost minimaal 50 dollar. Zo’n bloemlezing bevat gemiddeld 600 pagina’s, met op elke pagina 6 gedichten. Kassa: 180.000 dollar per boek. De laatste jaren geeft deze bende jaarlijks gemiddeld meer dan 50 bloemlezingen uit, vermoedelijk elk in een oplage die even groot is als het aantal dichters dat er in staat opgenomen. Conservatief geschatte jaarlijkse opbrengst: 9 miljoen dollar.” (…) (Rottend Staal, 2 augustus 2002.)

 

Een van de gedupeerden, de Amerikaanse Theresa Coleman, werd door de oplichters genomineerd voor het ‘Poet of the Year 2000’-schap. Met 4000 anderen woonde ze het tiende ‘International Society of Poets Convention and Symposium’. Daar merkte ze dat iedereen ‘genomineerd’ was. Geschatte opbrengst van deze bijeenkomst, waar de 4000 amateurdichters elk minimaal 595 dollar (exclusief reis- en verblijfskosten) voor neertelden: 2,38 miljoen dollar. Onder die 4000 waren volgens Coleman ook Nederlanders.

 

Rottend Staal berichtte over dit verbazingwekkende fenomeen, nadat in de zomer van 2002 een Nederlandse amateurdichter trots meldde dat hij genomineerd was. Zodoende kwam aan het licht wat er in Amerika gebeurde.

 

Toña Wong Chung en Karin Giphart woonden in augustus 2002 zo’n congres bij. Voor het Algemeen Dagblad en Rottend Staal deden ze er verslag van, dat nog altijd op deze Rottend Staal-pagina te lezen is.

 

Het kan dus wel, rijk worden van poëzie.  Als je bereid bent anderen op te lichten en uit te buiten kan je met poëzie zelfs héél erg rijk worden. In de komende tijd zal het NPE Nieuwsblog berichten over andere oplichtingszaken/aan oplichting grenzende praktijken uit de wondere wereld van de poëziewereld, met de focus op gebeurtenissen/affaires uit het Nederlandse taalgebied.

 

Zie ook: Bart FM Droog. Opgepast! Literaire zwendelaars actief. Rottend Staal, 2002. [omdat die pagina uit 2002 dateert werken veel van de externe links erop niet meer].

 

————————-
Dit bericht is onderdeel van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëzieweek | Perdu |  Poëziecentrum Nederland

This entry was posted in Poëzie-oplichters en andere vreemde zaken. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.