Herman Pieter de Boer (85) overleden

boer_herman_pieter_de_npe_125In zijn woonplaats Eindhoven is in de eerste uren van het nieuwe jaar bestsellerauteur Herman Pieter de Boer (Rotterdam, 1928) overleden. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw vlogen zijn verhalenbundels als warme broodjes over de toonbanken van Nederland en Vlaanderen.  Die verhalen waren vaak geïllustreerd door beeldend kunstenaar Pat Andrea. Met hem maakte De Boer het succesvolle Het Nederlandse Gebarenboekje (1979), waarvan de recentste herziene editie in 2004 verscheen.

Andrea: “Herman Pieter had een Engels boekje over gebarentaal gevonden, met gebaren van over de hele wereld, behalve uit Nederland. Dat vond hij onbegrijpelijk. Daar moesten we iets aan doen.”


Maar vooral als liedtekstschrijver zal Herman Pieter de Boer blijven voortleven. Zo schreef hij voor Johnny Kraaijkamp en Rijk de Gooyer de hit ‘O Waterlooplein’, voor Lenny Kuhr ‘Visite’, voor Hans de Booij ‘Annabel’ en voor de belhamels van Kinderen voor kinderen ‘Op een onbewoond eiland’ en ‘Ik heb zo waanzinnig gedroomd’ – hits die tot in China vertaald en vertolkt werden.

Herman Pieter de Boer was daarnaast óók dichter. Vandaar dat juist een NPE-lemma over hem online is geplaatst:
www.nederlandsepoezie.org/dichters/b/boer_herman_pieter.html

De altijd zo dankbare literaire wereld eerde hem met één literaire prijs: de Cestoda-prijs 1976, à 53 gulden en 64 cent. 

(© tekening Noor Agter, 2014)

————————————-

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!

Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:

     lira_fonds_100

This entry was posted in Algemeen literair nieuws, Algemeen poëzienieuws, Nieuwe NPE-lemma's, Overlijdensberichten. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.