W.O. I-tekeningen van Jan Rinke

Bij het lopende NPE-onderzoek is een vergeten werk van de Nederlandse dichter Frank Gericke (pseudoniem van Derk Hoek, 1887-1976) opgedoken: Van het slagveld der natiën (Daamen, 1915).  Gericke was in het begin van de Eerste Wereldoorlog in België en Nederland. In het boek doet hij verslag van wat hij meemaakte en publiceert hij brieven van zijn zwager, die frontsoldaat in het Belgische leger was. Ook bevat het boek gesprekken met August Vermeylen, Hugo Verriest en Karel van de Woestijne.

gezicht_op_antwerpen_npe
Maar het opzienbarendste zijn de illustraties. Driehonderd naar foto’s getekende illustraties geven een ongekende inkijk in de gebeurtenissen te België van augustus, september en oktober 1914. Ze zijn vervaardigd door de bekende illustrator Jan Rinke (1863-1922) – die in 1914 het eerste Pietje Bell-boek illustreerde.

Zie ook:
Ileen Montijn. ‘Mijn grootvader, de dichter‘. Over Frank Gericke.
DBNL: Jan Rinke
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum: Jan Rinke.

——————————————-

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!

Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | 

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:

      lira_fonds_100

This entry was posted in Algemeen literair nieuws, Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.