Charles Ducal versus Wikipedia

wikipediaBij het lopende NPE-onderzoek is gebleken dat veel dichters hinder ondervinden van Wikipedia – de informatie aldaar klopt vaak niet en laat zich niet corrigeren. Charles Ducal, de Belgische Dichter des Vaderlands heeft zelfs last van een Wikipedia-stalker. In De Morgen bericht hij daar vandaag over, in het artikel: ‘Mijn kleine oorlog met de demon Wikipeda 94.226.168.214

Een kleine kanttekening bij zijn betoog: het gaat om de vermelding van Ducals vermeende lidmaatschap van een linkse splintergroepering. Bron daarvan was – voor de NPE – niet het Nieuwsblad (2009), noch Wikipedia (Wikipedia wordt wegens gebleken onbetrouwbaarheid sowieso niet door de NPE als bron gebruikt),  maar het Kritisch Literair Lexicon-lemma over Charles Ducal, geschreven door Dirk de Geest, in 1995.

De NPE had die opmerking aanvankelijk overgenomen, maar vroeg zich direct af wat anno 2014 de relevantie was van de uitvoerige opsomming van De Geest over de politieke activiteiten van Ducal als 22-jarige.  In direct overleg met Ducal (en dus niét na een vraag van Ducals ‘internetwacht’) is toen de oorspronkelijke opmerking gewijzigd in: “Als student was Ducal actief in de linkse studentenbeweging.”

——————————————

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!

Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | 

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:

      lira_fonds_100

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.