Loopgravengedichten uit 1915

Vanavond zendt de Belgische zender Eén weer een aflevering uit van de tv-dramaserie In Vlaamse velden. Hoewel deze serie bij vlagen drakerig is en de loopgravenscenes niet bijster geloofwaardig overkomen (te hoge camerastandpunten, te schone uniformen en verwondingen) geeft de serie al met al toch wel een redelijk authentiek beeld van de Eerste Wereldooorlog.

raemdonck_de_ziezang_125_npeVoor de getrouwste indrukken uit de Groote Oorlog kan men het best bij poëzie uit 1914-1918 terecht. Bijvoorbeeld bij de gedichten van Frans van Raemdonck (1987-1917), een Vlaams frontsoldaat.

In 1919 verscheen zijn postume bundel De zielezang van Joris Sylphe, in 1922 herdrukt als De zielezang van Frans van Raemdonck. Twee gedichten uit deze bundel staan nu op het NPE-lemma over het boek:

www.nederlandsepoezie.org/jl/
1919/raemdonck_de_zielezang.html

De poëzie en de nagedachtenis van en aan  Frans van Raemdonck werd na de oorlog ‘gekaapt’ door Vlaamse extremisten – waardoor zijn werk – onterecht – besmet raakte. Hopelijk dat de huidige 1914-1918-herdenkingen  een eind aan die waan maken.
Zie ook:  Monument voor de broers Edward en Frans van Raemdonck en Amy Fiyvez.

——————————————

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!

Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | 

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:

      lira_fonds_100

This entry was posted in Eerste Wereldoorlogspoëzie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.