Leo Vromans oudste werken

Iedereen weet dat Leo Vroman, voor hij  in 1946 debuteerde met de dichtbundel Gedichten, als tekenaar al meegewerkt had aan twee andere boeken:

Stiemer en Stalma. Tekst: Ant.[on] Koolhaas. Met tekeningen van Leo Vroman. Nijgh & Van Ditmar, Rotterdam, 1939. 105p. Eerder verschenen in de Nieuwe Rotterdamsche Courant, 1937. Stripverhaal. Herdruk bij G.A. van Oorschot, Amsterdam, 1957, 104p. Herdruk bij Bruna, Utrecht [etc.], 1973, 112p. In 1972 verscheen ook een Deense vertaling.

Opschudding in muizenstad. Modern verhaal voor kinderen van 5 tot 8 jaar. Tekst: Nicolette. Met platen van Leo Vroman. Unie Bibliotheek, Batavia, 1941. [22]p. Van ‘Nicolette’ is verder enkel bekend dat ze vóór 1952 ook de liefdesroman Wie is, wat wil Viola? publiceerde.

Maar minder bekend is zijn allereerste , in 1935 geschreven boek, dat eerst in 1982 werd gepubliceerd:

vroman_philosophische2Philosophische psychologie van de kunst. [Verantwoording Frank van Dijl]. Met illustraties en houtsnede van de auteur]. Dijl’s, Dordrecht, 1982. VI, 88p. Dijl’s bibliofiele bibliotheek, deel 2. Geschreven in 1935. Oplage van 120 gesigneerde exemplaren, met de hand gebonden in linnen, genummerd I-XV en 16-120.  Bovendien 10 luxe exemplaren, genummerd A-J, met de hand gebonden in heelleer, met extra gedicht in het handschrift van de auteur en een originele foto van Pieter Vandermeer.

Dit zeldzame werk is momenteel  te koop bij:

www.antiquariaatdebilt.nl te Nieuwegein (exemplaar op foto, hierboven)
en (à € 65,-) bij   www.hinderickxenwinderickx.nl te Utrecht.

——————————————

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!

Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | 

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:

      lira_fonds_100

This entry was posted in Curiosa. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.