Verkoop poëziebundels stijgt in Poëzieweek met 45%

Stichting CPNB bericht:

poezieweek2014poster“Ten opzichte van de gemiddelde verkoop in de weken voor de Poëzieweek nam de verkoop van poëziebundels tijdens de Poëzieweek 2014 qua afzet met bijna de helft toe: 45,6%. De Poëzieweek, met als thema Verwondering, vond in Vlaanderen en Nederland gelijktijdig plaats van donderdag 31 januari t/m woensdag 5 februari. In Vlaanderen is er zelfs een verdubbeling van 103% behaald.

Aldaar deden de voor de Herman de Coninck Prijs genomineerde dichtbundels van Paul Bogaert, Miriam Van hee en Max Temmerman het goed. In Nederland waren dat de bloemlezingen van Ahmed Aboutaleb en Arie Boomsma en Domweg gelukkig, in de Dapperstraat van C.J. Aarts en M.C. van Etten. Ook het Poëziegeschenk Buiten beeld van K. Schippers vond gretig aftrek in de Vlaamse en Nederlandse boekhandel.

Dit jaar is het Nederlands Letterenfonds ter gelegenheid van de Poëzieweek 2014 de actie Boek een dichter aangegaan met Stichting Schrijvers School Samenleving (SSS) teneinde meer optredens van dichters mogelijk te maken op de podia in de Nederlandse bibliotheken en boekwinkels. Zij konden een maand lang de dichters tegen een speciaal Poëzieweektarief boeken.

De samenwerking werd enthousiast ontvangen en zorgde voor een toename van 15% van het aantal poëzievoordrachten: in totaal vonden er 72 optredens plaats. Ellen Deckwitz, Erik van Os en Ester Naomi Perquin werden het meest geboekt. In Vlaanderen hebben er 37 gesubsidieerde auteurslezingen met dichters of over poëzie plaatsgevonden. Dat is een verviervoudiging tegenover een gewone week. Aldaar waren de meest populaire dichters Peter Holvoet-Hanssen, Delphine Lecompte en Luuk Gruwez.”

Bron cijfers: KVB-smb / GfK

——————————————

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!

Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | 

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:

      lira_fonds_100

This entry was posted in Poëzieweek 2014. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.