Leo Vroman-herdenkingen

vroman_gedichten-100Leo Vroman wordt op vrijdag 28 februari in Forth Worth gecremeerd. Op die dag organiseren uitgeverij Querido en De Nieuwe Liefde om 17.00 uur een informele herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, Amsterdam. Dichters lezen poëzie van Leo Vroman. Iedereen is welkom.

Naar aanleiding van zijn overlijden brengt het Letterkundig Museum te Den Haag een kleine hommage aan Leo Vroman (1915-2014). In het kleine eerbetoon zijn onder meer foto’s, brieven en handschriften te zien. In de tentoonstelling zijn tekeningen van de hand van Vroman te zien, onder andere voor de NRC-strip Stiemer en Stalma, die hij in de jaren ’30 samen met Anton Koolhaas maakte. Ook toont het museum dagboeken die Vroman schreef tijdens zijn krijgsgevangenschap in verschillende kampen in Nederlands-Indië en in Japan.

De Koninklijke Bibliotheek heeft gisteren een online-dossier over Leo Vroman geopend. Gek genoeg wordt daarin voor meer informatie naar (godbetert) Wikipedia doorverwezen:  www.kb.nl/dossiers/schrijvers/leo-vroman-1915-2014 en toont de doorverwijzing naar de eigen catalogus slechts 27 titels. Dat kan toch beter.

De NPE werkt intussen gestaag door aan het Leo Vroman-lemma. De bibliografie – en dat is toch waar het bij elke dichter om draait – is bijna voltooid.

[Afbeelding: voorplat van Leo Vromans debuutbundel Gedichten uit 1946]
——————————————

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!

Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | 

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:

      lira_fonds_100

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws, Overlijdensberichten. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.