Letterenfonds onder vuur

NL_Letterenfonds_125Uitgever Ton van t Hof van Uitgeverij Stanza maakt zich erg kwaad over een besluit van het Nederlands Letterenfonds (NLF). Dat weigert een auteur uit de Stanza-stal een werkbeurs toe te kennen omdat Stanza – als pure poëzie-uitgeverij – een ander contract hanteert dan de contracten die volgens een lobbyclub voor bestsellerauteurs afgesloten moeten worden.

Zie: Toen ik ruim anderhalf jaar geleden het plan opvatte…

Het is meer dan treurig dat het NLF, voortgekomen uit het bijna vijftig jaar geleden opgerichte Fonds voor de Letteren (FvdL), zó de oren naar lobbyisten laat wapperen. Ruim vijftig jaar geleden zette een grote groep auteurs zich in om de inkomenspositie van armlastige  collega’s te verbeteren middels de instelling van een fonds, dat later dus het FvdL en nog later het NLF is geworden.

Helaas is de core-business van het NLF momenteel het in stand houden van banen van de eigen medewerkers en van door NLF-medewerkers geleide projecten, waarbij men en passant allerhande innoverende ideeën afschiet.  Een triest voorbeeld van mislukt beleid. Zie:  Aanloop naar de oprichting van het Fonds voor de Letteren, 1963.

Op Ton van ‘t Hofs Facebookpagina wordt druk over zijn protest gediscussieerd.

Door Bart FM Droog
——————————————

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!

Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | 

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:

      lira_fonds_100

This entry was posted in Algemeen literair nieuws, Algemeen poëzienieuws, Opinie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.