De dichter Hitler, de romancier Goebbels en de democraat Wilders

Adolf Hitler (1889-1945), de Duits-Oostenrijkse staatsman die omkwam bij de verdediging van Berlijn tegen de Russen (dixit het katholieke Lectuur Repertorium editie 1952-1954) schreef in zijn jonge jaren te Linz…  gedichten.

Deze drakerig-gothische liefdesverzen voor een onbereikbare geliefde zijn (vermoedelijk) op Hitlers bevel na de Duitse annexatie van Oostenrijk (1938) vernietigd. Toch is iets van dat werk in vertaalde vorm bewaard gebleven, dankzij August Kubizek, een naar Amerika gevluchte jeugdvriend van Hitler, in het boek The young Hitler I knew (1955; klik op de titel voor gratis downloadbaar boek).

Kubizek beschreef de inhoud van een van Hitlers gedichten  zo: ‘Stefanie, a high-born damsel, in a dark blue, flowing velvet gown, rode on a white steed over the flowering meadows, her loose hair fell in golden waves on her shoulders. A clear spring sky was above. Everything was pure, radiant joy.’

hitler_goebbels_125Om wat voor reden ook at Hitler op een bepaald moment zijn dichtlier op. Hij koos voor een carrière in de politiek. Vervolgens kwam Dr. Joseph Goebbels op zijn pad. Ook al iemand die na een kortstondig verblijf in de literatuur (hij publiceerde de door de kritiek verguisde roman Michael Voormann. Ein Menschenschicksal in Tagebuchblätter (1929) de politiek inging. Hij schopte het zelfs tot minister.

(op foto: Letterkundig onderonsje tussen Goebbels en Hitler)

In die hoedanigheid legde hij op 18 februari 1943 in het zwaarbeveiligde Sportpalast te Leipzig zijn publiek de vraag voor: ‘Wollt ihr den totalen Krieg?’ – in het Nederlands: ‘Wilt u meer of minder oorlog?’. Het publiek scandeerde vervolgens twintig minuten lang: ‘Meer’, maar dan in het Duits. (Een Engelse vertaling van zijn complete speech is te lezen op een ‘German propaganda Archive‘-afdeling van de site van het Calvin College, Michigan (VS), specifiek hier).

Ruim zeventig jaar later, op 19 maart 2014, steekt de Nederlandse politicus Geert Wilders in een zwaar beveiligd café te Den Haag een rede af die sterk lijkt op Goebbels’ ‘Totalen Krieg’-rede.  Dat wordt opgemerkt door o.a. de Duitse media. Met als gevolg dat Wilders met Goebbels vergeleken wordt. Een vergelijking die niet helemaal klopt, want:

Wilders is – zover ons bekend – geen  gemankeerd letterkundige.

Ook Filip Dewinter, een Belgische politicus die Wilders ideeën over het deporteren van minderheden deelt, struikelde over de vergelijking. Hij zei: ‘Iedereen weet dat Wilders een democraat is, afkomstig uit een liberale familie. Dat kan niet gezegd worden van Goebbels.’ (Elsevier, 20 maart 2014)

Hij heeft gelijk waar hij beweert dat Goebbels niet uit een liberale familie afkomstig was. Goebbels werd geboren in een vroom katholiek gezin. Maar Dewinter heeft ongelijk als hij beweert dat iedereen weet dat Wilders een democraat is. Iedereen weet namelijk dat Wilders een partij leidt met maar één lid – Geert Wilders. Van zo’n partij had de dichter Adolf Hitler, die vóór 1934 voortdurend met interne partijconflicten binnen zijn NSDAP te maken had, alleen maar durven dromen.

Bart FM Droog, Eenrum
22 maart 2014.

Bron foto: Northwestern University (Illinois), V.S.
Zie ook Rottend Staal, oktober 2004;  www.epibreren.com/rs

This entry was posted in Curiosa, Opinie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.