Dichters zoeken debat

ConflictIn februari 2014 publiceerden dichter en recensent  Luuk Gruwez, Poëziecentrumdirecteur Carl de Strycker en universitair docent Yves T’Sjoen het artikel ‘Leve de poëzie! Waar blijft de kritiek?‘  Een discussiestuk over kritiek en debat. Ze stalden dit artikel op het Zuid-Afrikaanse Versindaba, en mede daardoor kwam er weinig respons.

Maar eindelijk is er dan toch gereageerd. Dichters Arno van Vlierberghe (1990) en Mathijs Tratsaert (1992) – beiden actief in dichterscollectief Omfloerst – spelen de bal in ‘Angst, Ballen & The Circlejerk – Poëziekritiek na 2014?‘, op Rekto Verso – tijdschrift voor Cultuur en kritiek.

Ze vragen zich o.a. dit af: “Waarom werd de oproep [van Gruwez, de Strycker en T‘Sjoen] niet gepubliceerd op de websites die het zelf noemde? We zijn ervan overtuigd dat deReactor, De Contrabas en Meander met plezier hun platform beschikbaar zouden stellen, of toch minstens op de oproep zouden reageren.”

Waarmee ze eigenlijk een van de kernproblemen aansnijden: deReactor is een te dode website, waar nauwelijks iets op gebeurt. De Contrabas is vooral een privéblog  van een nogal omstreden uitgever – wat veroorzaakt dat velen daar niets op willen publiceren. En Meander is toch niet echt een platform dat geschikt is voor het soort discussie dat het GST-trio beoogt.

Wat in dit taalgebied ontbreekt is een online poëzieplatform, waar scherp, snel en objectief gemodereerd wordt. Of heb ik het mis en kan Rekto Verso daartoe uitgroeien? We zullen het zien: http://www.rektoverso.be/artikel/angst-ballen-circlejerk-%E2%80%93-po%C3%ABziekritiek-na-2014


Door Bart FM Droog

—————————————–

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!

Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | 

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:

      lira_fonds_100

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws, Opinie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.