Hoe jonge dichters vroeger begroet werden

kritiekIn 1906 gaven de toen 22-jarige David Moolenaar en de 20-jarige Herman Poort, twee Groninger schoolvrienden, het tijdschrift Poëzie uit. Daar was niet iedereen blij mee. In De Telegraaf verscheen een vernietigende recensie van ene Jozef Cohen (jawel – dit is dezelfde persoon als de toen 20-jarige Josef Cohen, de latere directeur van de Openbare Bibliotheek te Groningen) en in het Bataviaasch Nieuwsblad verscheen op 3 december 1906 dit:

Nieuwere poëzie

Er bestaat sedert kort een nieuw maandschrift dat den naam voert Poëzie, maandschrift voor jongeren, gewijd aan nederlandsche verskunst.

Het is een klein, nietig periodiekje dat in negen maanden tijds al vier maal van uiterlijk en eens van uitgever is veranderd.

Aan de redactie ervan staan David Moolenaar en Herman Poort, twee jonge heertjes die het iets heerlijks vinden zich gedrukt te zien. Jongemenschen die niets bizonders te zeggen weten.

Och, waren het maar jongelui met wezenlijk talent geweest, wat moois en goeds brengend in het leven der letteren—Jong-Holland zou in Poëzie zich hebben verblijd zegt J.A. van Lieshout in het Centrum. Doch nu ze met dit prullerig dingetje verwarring komen brengen op aanmatigend domme manier, nu is het ter wille der verskunst plicht de lezing ervan ten sterkste te ontraden.

Erger kan er zoowaar met poëzie niet worden gesold dan gedaan wordt door deze jongeheerredacteurtjes. (etc.).”

Lees meer in het: Bataviaasch Nieuwsblad, 03-12-1906.

 

==============
Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie

Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Poëzieweek | Perdu

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:

 Rabobank_75  lira_fonds_100  essent_logo_100   kunstraad groningen

gemeente_de_marne  scholtenfonds

This entry was posted in Curiosa. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.