Expositie Bert Nienhuis

logo_stadsarchief_amsterdamIn de Centrale Hal van het Stadsarchief Amsterdam is tot en met 25 mei 2014 de expositie ‘Over ouder worden en liefde. Foto’s van Bert Nienhuis toen en nu’ te bewonderen.

Fotograaf Bert Nienhuis – www.bertnienhuis.com  – maakte in zijn carrière vele portretten van bekende Nederlanders. Voor deze nieuwe tentoonstelling ging hij opnieuw op bezoek bij een aantal van zijn vroegere modellen. Hij fotografeerde ze opnieuw, nu in een bredere context, in hun eigen omgeving en met hun geliefden. De oude en nieuwe foto’s naast elkaar leveren een indrukwekkend beeld op over ouder worden en liefde. Onvermijdelijk knaagt de tijd aan ons allemaal maar dat doet niets af aan de liefde, die lijkt tijdloos.

Nienhuis maakte portretten van K. Schippers, Bettine Vriesekoop, Hedy d’Ancona, Mensje van Keulen, Remco Campert, Reinbert de Leeuw, Youp van ‘t Hek, Jan Cremer, Frans Brüggen, Nelleke Noordervliet, Anna Enquist, Erwin Olaf, Kitty Courbois, Adelheid Roosen, Ed van Thijn, Frans Weisz, Jeroen Henneman, Wim Kok, Han de Vries en hun geliefden.


Bert Nienhuis heeft sinds de jaren zeventig een indrukwekkend fotografisch oeuvre opgebouwd, waarin portretten en sociale reportages een centrale plaats innemen. Zijn portrettenarchief is een tijdsdocument van onschatbare waarde. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw maakte Nienhuis furore met reportages voor de bijlagen van Vrij Nederland. Reportages als ‘Achter op de Antillenstraat’ en ‘De pont van kwart over zeven’ maakten veel indruk op een groot lezerspubliek.

Bert Nienhuis werd in 1944 geboren in Amsterdam in een kunstzinnig en intellectueel milieu. Als kind kwam hij al in aanraking met bekende fotografen als Cas Oorthuys, Aart Klein en Ad Windig. Nienhuis studeerde aan de filmacademie in Amsterdam en de Haagse Academie voor Beeldende Kunsten, als fotograaf is hij echter goeddeels autodidact.

De collectie van Bert Nienhuis is ondergebracht bij het Maria Austria Instituut (MAI) in Amsterdam. In nauwe samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam is er in 2013 een plan ontwikkeld om een groot deel van de collecties te digitaliseren en toegankelijk te maken via een eigen beeldbank. Als start van dit project werd gekozen voor de collecties van drie markante fotografen te weten Paul Huf, Bert Nienhuis en Lex van Rossen. Onder de titel ‘Boegbeelden’ en met steun van het Mondriaan Fonds, het VSB Fonds, het SNS Reaal Fonds en het Prins Bernhard Cultuur Fonds worden de rijke collecties van deze drie toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Met trots presenteert het Maria Austria Instituut met deze tentoonstelling de eerste resultaten.

Stadsarchief Amsterdam

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam
http://stadsarchief.amsterdam.nl/
Gratis entree.

Rolstoelgebruikers worden verzocht zich te melden bij de zijingang aan de Herengracht 482. Vanaf februari 2013 is er een rolstoelingang beschikbaar bij nieuwe ingang naar de boekhandel.

—————————————-

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!

Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | 

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:

      lira_fonds_100

This entry was posted in Agenda. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.