J. Slauerhoff in Letterkundig Museum

Het Letterkundig Museum is in het bezit gekomen van de zeer omvangrijke collectie van Jan Slauerhoff (1898-1936). Deze collectie bestaat uit Slauerhoffs literaire nalatenschap, die talloze handschriften, brieven en curiosa omvat. Kees Lekkerkerker (1910-2006) bracht deze in zijn functie als secretaris van het Verzameld werk vanaf 1937 bijeen. Een groot deel van Slauerhoffs poëzie, verhalen en romans is in verschillende ontwikkelingsstadia publiek toegankelijk geworden. Een ware goudmijn voor onderzoekers en liefhebbers van Slauerhoffs werk.

In De Wereld Draait Door van 2 april 2014 vertellen Letterkundig Museum-directeur Aad Meinderts en Adriaan van Dis over Slauerhoff en de nieuwe aanwinsten.

In de verzameling bevinden zich hand- en typoscripten met vele varianten van gedichten en onvoltooide romans, zoals over de Japans-Russische oorlog en over het geheimzinnige onderwerp ‘Een dollar-roman’. Maar ook belangwekkende correspondenties met bijvoorbeeld E. du Perron, H. Marsman, A. Roland Holst en historische documenten betreffende schrijvers en landen zoals China, Spanje, Mexico en Rusland.

De Slauerhoff-collectie kon worden aangekocht dankzij steun van het Ministerie van OCW, B.H. Breslauer Foundation, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, Stichting Harten Fonds, Hendrik Muller fonds en M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.

Voor de gelegenheid exposeert het Letterkundig Museum vanaf dinsdag 8 april enkele hoogtepunten uit deze bijzondere aanwinst. De expositie valt in een reeks kortlopende actuele tentoonstellingen van het museum. De looptijd ervan is afhankelijk van de literaire actualiteit.

Het Letterkundig Museum
Prins Willem-Alexanderhof 5

2595 BE Den Haag


—————————————

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!

Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | 

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:

      lira_fonds_100

This entry was posted in 2014, Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.