Poëziefestival en punk te Groningen-stad, 1978

Of het aan het publicitaire geweld rond het Amsterdamse Poëzie in Carré, de Utrechtse Nacht van de Poëzie en het Rotterdamse Poetry International ligt of niet, feit is wel dat veel vroegere poëziefestivals uit het collectieve geheugen zijn verdwenen.

loepBij het lopende NPE-onderzoek komen we meer en meer in de vergetelheid geraakte festivals tegen, van het ‘Proletarische Poëten’-festival in 1928 (zes dichters in één programma), via de Dagen van de Poëzie of Poëziedagen (België, 1937-1955, eerst  in  het kasteel van Ooidonk, daarna in Meerendree), tot  Dichters Rimram* (Maastricht, 1967) en het Poëziefestival in het Groninger dorp Tolbert (1978).

Aan dit lijstje kan sinds dit weekend ‘Poëzie rondom Groningen‘ worden toegevoegd, zo ontdekte NPE-onderzoeker Jurgen Eissink dit weekend. Op zaterdag 29 juli 1978 woonden in het bekende etablissement De Drie Gezusters aan de Grote Markt honderden mensen vijf uur lang voordrachten bij van o.a. J.B. Charles, Rutger Kopland, Gerrit Krol, Hanny Michaëlis, Fetze Pijlman en Koos Schuur.

Zie vooral ook het artikel onder het poëziefestivalstuk, waarin de Britse punkband The Vibrators en een piepjonge Jan Rot figureren – zie:   http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011018227:mpeg21:a0071 (en scroll).

* Bij dit festival verscheen een boekje, getiteld Rimrammen in de redoute.  Dat veroorzaakte dat in 2011, bij een soortement reprise, de nieuwe versie naar het boekje en niet naar het oorspronkelijke festival vernoemd werd. 
=========

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie

Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Poëzieweek | Perdu

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:

 Rabobank_75  lira_fonds_100  essent_logo_100   kunstraad groningen

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws, Curiosa. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.