Dichtersportretten, 1954

lievaart_inge_npe_125woltjes_margreeth_npe_125Zoals iedereen weet verscheen in 1954 de bloemlezing Vloedlijn – niet te verwarren met de in 1953 uitgebrachte eerste druk van de anthologie Stroomgebied van Ad den Besten. Beide werken bevatten portretfoto’s van de dichters. De afgelopen dagen is een onzer redacteuren druk doende geweest de foto’s uit Vloedlijn te digitaliseren –  zie het resultaat op de Vloedlijnfotopagina.

 

Het gaat om foto’s van Gerrit Achterberg, Hans Barendregt, Bergman, Ad den Besten, Hein de Bruin, J.B. Charles, Elisabeth Cheixaou, J. Das, J. van Doorne, Lidy Eijsselsteijn, Barend de Goede, Jan H. de Groot, Roel Houwink, Muus Jacobse, Okke Jager, Jo Kalmijn Spierenburg, Ido Keekstra, Inge Lievaart,  Anna Mertens, W.J. van der Molen, Martinus Nijhoff, G.Pleiter, Coert Poort, C. Rijnsdorp, J.W. Scholte Nordholt, Fedde Schurer, W.A.P. Smit, D. van der Stoep, Nel Veerman, Niek Verhaagen, C. Vermeer, Frouwien van der Vooren-Kuyper en Margreeth Woltjes.

Het fascinerende aan deze foto’s is dat het in een aantal gevallen gaat om onbekende foto’s van tot dusverre ‘gezichtsloze’ dichters of van dichters die we enkel kennen van vroegere of latere foto’s.

Hier getoond: links een zeer vroege foto van Inge Lievaart en daarnaast een foto van Margreeth Woltjes (1920-?). Ze was journaliste bij Trouw, debuteerde in 1946 met de roman De zonde in Gods tuin (Uitgeverij Holland) en in 1947 met de dichtbundel Het vreemde hart (ook bij Holland, 2de druk 1948).  Begin jaren vijftig emigreerde ze naar Australië. In 1996 publiceerde ze daar  – vermoedelijk in eigen beheer, het autobiografische werk Little legacy. In 1997 werd ze nog door Bas den Hond van dagblad Trouw geïnterviewd: ‘Hollandse dagdromen in Australië‘. Het is onbekend of ze nog in leven is.

————————————–

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!

Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | 

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:

      lira_fonds_100

This entry was posted in Bloemlezingen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.