Poëzie- en muzieknieuws uit Zuid-Afrika

Een uwer redacteuren verkeerde de afgelopen dagen in Amsterdam, waar hij van zanger/dichter Gert Vlok Nel en fotografe Tanja Erasmus een stoomcursus contemporaine Zuid-Afrikaanse poëzie en muziek kreeg. Dat begon om 06.30 uur ‘s morgens met het declameren van de eerste hoofdstukken Die Afrikaanse Literatuur 1652-1987  van J.C. Kannemeyer (1939-2011). Daarbij leerde hij dat het Afrikaans eerst in de tweede helft van de negentiende eeuw als geschreven taal verscheen en dat de Afrikaanse generaals uit de Boerenoorlogen (1880-1881 en 1899-1902) nog in het Nederlands met elkaar schriftelijk communiceerden.

 

Na deze schokkende lessen werd doorgeschakeld naar de contemporaine (Zuid-)Afrikaanse muziek. ‘Die Antwoord’ is momenteel de populairste groep. ‘Fok julle naaiers’ is een van hun meest poëtische nummers. Rauwere straatpoëzie bevat ‘Enter the Ninja (Explicit Version)’. En  ‘Babys On Fire‘ kan huiselijke light verse van het zuidelijk halfrond genoemd worden.

Door naar ‘K.O.B.U.S!’ – volgens velen de beste Zuid-Afrikaanse groep van het heelal, uit de ‘extreme metal’ hoek- klik hier voor een overzicht van Jij-buisfilmpjes van deze fijnzinnige band.

Dan – Tidal Waves. De clip boven dit artikel is hun nummer ‘Rapolotiki’, over corrupte Zuid-Afrikaanse politici. Gezellige, politiek-bewuste popreggae. Klasse!

En: Koos Kombuis, schrijver en muzikant en grote held van Gert Vlok Nel. Hier is Kombuis in actie te zien met het nummer ‘Johnny is nie dood nie’; een kwalitatief betere studio-opname staat hier, zonder bewegend beeld).

Zowel Vlok Nel als Erasmus roemden Versindaba als hét weblog voor en over de Afrikaanse dichtkunst. Waarvan akte!

———————–
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëzieweek | Perdu |  Poëziecentrum Nederland

 

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws, Zuid-Afrika. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.