Poëzie en geld (1)

benschop_gouddraad_npe_100Het is een misvatting om te denken dat er met poëzie geen droog brood te verdienen valt. Toegegeven, met het schrijven van poëzie verdienen de meeste dichters niet veel. Toch zijn er de afgelopen 114 jaar enkele dichters geweest die bepaald niet slecht boerden, zoals C.S. Adama van Scheltema (1877-1924), J.W.F. Werumeus Buning (1891-1958), M. Vasalis (1909-1998), Bertus Aafjes (1914-1993) en Nel Benschop (1918-2005). Veel van hun bundels werden keer op keer herdrukt – het verbazingwekkend zo voorspellend juist getitelde Gouddraad uit Vlas (1967) van Nel Benschop zelfs 63 keer. Van dit werk zijn tenminste 247.000 exemplaren verkocht.

Veel professionele dichters verdienen meer met het voordragen van hun gedichten dan door het puur publiceren ervan. Zowel het schrijven van sterke gedichten als het goed (leren) voordragen van gedichten zijn tijdrovende activiteiten, die als je de geïnvesteerde tijd met de financïele opbrengst vergelijkt, niet uit kunnen. Dus dat aspect klopt: met het schrijven van poëzie is – uitzonderingen daargelaten – geen droog brood te verdienen.

Toch is het wel degelijk mogelijk om met poëzie een goed belegde boterham te verdienen, ook als je geen bestsellerbundels à la Benschop schrijft.

In de komende dagen zal op het NPE Nieuwsblog getoond worden hoe dat kan.

Poëzie en geld (2) – ‘International Society of Poets’09-07-2014.

————————————–

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!

Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | 

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:

      lira_fonds_100

—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof

Das Haus am Salzhof
Pension, 60 km van Berlijn.

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.