Subsidies voor NPE

Het Lira Fonds, de Kunstraad Groningen en gemeente De Marne hebben € 16.000,- toegekend aan het nieuwe Nederlandse Poëzie Encyclopedie-deelproject: Groninger dichters. Dit behelst de aanmaak van lemma’s van ruim honderd dichters met aantoonbare Groninger banden. Wat inhoudt dat ze in de provincie Groningen gewoond en gewerkt hebben, op of na 1 januari 1900 leefden en dat ze landelijk actief waren.

lira_fonds_100    kunstraad groningen    gemeente_de_marne

Het gaat om (van oud tot jong) de dichters J.F.B. Koets (1828-1906) tot Joost Oomen (1990), en (van A t/m Z) om Rik Andreae tot Henk Zwiers. Natuurlijk ontbreken ook de geliefde Groningers Fritzi Harmsen van Beek, W.F. Hermans, Rutger Kopland, Jean Pierre Rawie en Driek van Wissen niet. Ook Vasalis (woonde in Drenthe, werkte jaren in Groningen) is vertegenwoordigd.

Stichting NPE is zeer verheugd met de subsidietoekenningen. Maar het zoeken blijft naar meer fondsen, mecenassen en andere gulle gevers – want wil de redactie op volle kracht aan de realisatie van dit deelproject (én het totaal) kunnen werken is voor de komende twaalf maanden een bedrag van € 55.000,- nodig. Alle hulp is welkom – zie:  www.nederlandsepoezie.org/donaties.html

———————–
Dit bericht is onderdeel van de

Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëzieweek | Perdu |  Poëziecentrum Nederland

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

3 Responses to Subsidies voor NPE

 1. Leendert Witvliet says:

  Beste Bart,

  In de lijst met Groninger dichters ontbreekt de landelijk bekende dichter Wilfred Smit. Hij woonde in de jaren vijftig in Groningen en bezocht aldaar het Heymans lyceum (later Heymans college). Hij publiceerde een aantal gedichtenbundels, zoals Harp op wielen. Niemand minder dan Simon Vestdijk schreef al voor het verschijnen van de eerste bundel van Wilfred Smit een lovende bespreking. Ik geloof in De Gids..
  Zijn Verzamelde gedichten verscheen in 1971 by Meulenhoff. O.a. Gerrit Komrij besprak het werk lovend.
  Hopend je met deze aanvullingen vooreerst van dienst te zijn geweest en met hartelijke groet,
  Leendert
  Bzzlletin wijdde een speciaal nummer aan Wilfred Smit na diens overlijden.

 2. Leendert Witvliet says:

  Dag Bart,
  Ik weet niet of Wilfred Smit in Groningen gedichten heeft geschreven. Het is best mogelijk dat hij zijn gedichten in Leiden, waar hij vanaf 1952 Slavische talen studeerde of vanaf 1953 Slavische taal- en letterkunde. Mijn ahem … bronnen geven verschillende jaartallen.
  Vrij zeker is dat zijn eerste gedichten in 1953 in het “interacademiale” tijdschrift Minerva verschenen, daarna in de Leidsche studentenalmanak (1954-1957) en in Maatstaf (1956/57). Zijn eerste bundel, Een harp op wielen, verscheen in 1959.
  Dat hij in Groningen heeft gewoond en na het enige jaren lyceum in Djakarta het Heymanslyceum bezocht weet ik zeker.
  Leendert

 3. admin says:

  Hallo Leendert,

  Dank voor je aanvullingen. Zondag zal ik hem op de lijst plaatsen, net als vele anderen die nu nog ontbreken. Dacht dat ik al de relevante dichters op de lijst gezet had, maar merkte dat de namen die nu op het Groninger dichtersoverzicht staan, namen zijn van hen die in ‘Groningen-bloemlezingen’ opduiken. In 2000-2005 had ik voor de Poëziemarathonsite al een overzicht van Groninger dichters gemaakt, waarvan een aantal niet in Groningen-bloemlezingen is opgenomen. Een aantal van hen (de Nederlandstalige landelijk actieven) zal ik zondag, net als Wilfred Smit, opnemen.

  De ‘oude’ lijst staat op: http://www.epibreren.com/poeziemarathon/DICHTERS/

Leave a Reply

Your email address will not be published.