Emile van der Borch (1910-1943)

borch_emile_125Emile van der Borch (alias baron W.H.E. van der Borch van Verwolde) is een van  die zeldzame jonggestorvenen die eerst lang na zijn dood is doorgebroken. In 1943 werd hij op 33-jarige leeftijd vermoord (al noemden ze het toen ‘gefusilleerd’), omdat hij de bezetter bespied had. Tien jaar eerder liep hij stage bij de roemruchte uitgever en typograaf Alexander Stols.

Jürgen Smit, verzamelaar van jonggestorven auteurs, wijdde een pagina aan hem. Daar is het gedicht ‘De wanhopige’ te lezen is. Hetzelfde gedicht is door Gerrit Komrij ‘ in De Dikke Komrij-edities 1996 en 2004 gebloemleesd.  Echter – lang voor Komrij aan het bloemlezen sloeg had Anthonie Donker al een gedicht van Emile van der Borch geselecteerd voor de Boekenweekbloemlezing 1964: De dichter en de muze (oplage 47.000 ex.).

Hóe Donker aan dat vers kwam is me een raadsel: want pas in 1979, dus 36 jaar na Emile’s dood, verscheen zijn debuutbundel:  Verzamelde poëzie. Huize Verwolde, [Laren], 1979. 61p, [2] bl. pl.. Oplage 185 ex.

Hoe het ook zij: in het huis dat de Nederlandse Poëzie Encyclopedie heet is nu een kamer ingericht voor Emile van der Borch:
http://www.nederlandsepoezie.org/dichters/b/borch.html

=========

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie

Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Poëzieweek | Perdu

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:

 Rabobank_75  lira_fonds_100  essent_logo_100   kunstraad groningen

—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof

Das Haus am Salzhof
Pension, 60 km van Berlijn.

This entry was posted in Nieuwe NPE-lemma's. Bookmark the permalink.

Comments are closed.