Martin Mooij (1930-2014)

Op dinsdag 12 augustus is Martin Mooij op 83-jarige leeftijd te Rotterdam overleden, bericht De Telegraaf. Zijn familie heeft zijn dood woensdag bekendgemaakt. Als hoofd letteren van de Rotterdamse Kunststichting stond Mooij in 1970 aan de wieg van het jaarlijkse poëziefestival Poetry International.

dd_kruisDe Telegraaf
: “Mooij, die onder meer ook publicist en vertaler was, had samen met de toenmalig directeur Adriaan van der Staay van de Kunststichting inspiratie opgedaan in Londen. Een Poolse, Franse en Oostenrijkse dichter openden de eerste editie in de Kleine Zaal van concertgebouw De Doelen. De jaren daarna groeide de rij aan met dichters uit bijna alle landen van de wereld. Vanaf 1977 werd het bijbehorende lezen van enkele gedichten bij het standbeeld van Hendrik Tollens bij de Euromast een jaarlijks terugkerend festival Poetry Park: gedichten, verhalen en muziek uit alle windstreken. Dit werd later het Dunya Festival. Poetry International werd in 1987 een zelfstandige organisatie met Mooij aan het hoofd.”

In 1996 trad Mooij terug als Poetry-directeur. Hij werd opgevolgd door Tatjana Daan.

Zie ook:
Martin Mooij, oprichter Poetry International, overleden” – Literatuurplein
Martin Mooij overleden” – Poëziecentrum (Gent).

———————————–Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | 
Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof
Das Haus am Salzhof
Pension, 60 km van Berlijn.

 

This entry was posted in Overlijdensberichten. Bookmark the permalink.

Comments are closed.