Stadsdichter Veenendaal opgestapt

ProVeenendaalHet rommelt in de provincie Utrecht op stadsdichterlijk vlak.  RTV Utrecht meldde dat de stadsdichter van de Utrechtse gemeente Veenendaal, de onvolprezen Mats Beek (naast stadsdichter ook maker van www.schrijversinfo.nl)  op 23 mei 2014 opgestapt  is omdat hij boos zou zijn op burgemeester Wouter Kolff.

 

Aanleiding was een negatief advies over hem van de burgemeester. Mats Beeks had zich beschikbaar gesteld als mogelijke wethouder voor de partij ProVeenendaal. De zoon van Mats Beek, Martijn Beek,  is fractievoorzitter voor dezelfde partij. De burgemeester had ProVeenendaal daarom gewezen op de politiek-bestuurlijke risico’s, wanneer een wethouder en een fractievoorzitter ook vader en zoon zijn.

 

Mats Beek: “Waar ik moeite mee heb is dat de mening van de burgemeester dat de combinatie vader/zoon – wethouder/fractievoorzitter onwenselijk is (voor die mening bestaat er geen wettelijke onderbouwing) als voornaamste reden genoemd wordt om mij niet als wethouderskandidaat naar voren te schuiven.

 


De burgemeester heeft zich helemaal niet te bemoeien met zo’n procedure binnen een partij. Naar mijn mening gaat hij hiermee zijn boekje flink te buiten. Hij verdedigt zich door te zeggen dat hij ‘slechts’ in een vertrouwelijke sfeer advies heeft gegeven. Maar hij had op zijn burgemeestersklompen kunnen aanvoelen dat er met zo’n advies ook iets gedaan zou worden (waarschijnlijk had hij erop gerekend dat zijn advies niet als argument gebruikt zou gaan worden).Als de burgemeester het dan onwenselijk vindt dat ik mij in het openbaar inzet voor zijn gemeente, dan respecteer ik dat en zet ik mij dus op geen enkele manier meer in voor zijn gemeente.”

Mats Beek heeft niet alleen de functie van stadsdichter neergelegd. Ook stapt hij uit zijn andere publieke functies – voorzitter van de commissie ‘Gedichten op muren’, voorzitter van de commissie Straatnaamgeving en bestuurslid van het Kunstplatform – in Veenendaal. Beek is hiermee de tweede stadsdichter die in korte tijd in de provincie Utrecht is teruggetreden.

Zie ook:  ‘Gildemeester’ voortijdig opgestapt.
==============================================

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | 
Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100

—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof
Das Haus am Salzhof
Pension, 60 km van Berlijn.

 

 

 

 

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.