Chrétien Breukers geroyeerd wegens financiële malversaties

exitDe Volkskrant berichtte gisteren dat dichter/uitgever Chrétien Breukers door zijn collegadichters geroyeerd is als lid van het Utrechts Dichtersgilde (UDG). Enige maanden geleden was hij hangende een onderzoek al geschorst en afgetreden als Gildemeester – een functie waardoor velen hem zagen als dé stadsdichter van Utrecht.

 

Breukers had in zijn dubbelfunctie van Gildemeester/uitgever van De Contrabas voor de Poëzieweekacties 2013 en 2014 het drukwerk verzorgd.  In 2013 was dat de gratis verspreide bloemlezing Het Utrechts Dichtersgilde gaat dwars door de stad (oplage 2500 exemplaren). Hij declareerde de drukkosten à € 3400,- , maar betaalde de drukker niet.

In 2014 bestond de actie uit gratis verspreide poëzieansichtkaarten  en posters. Breukers declareerde en inde hiervoor € 2800,-. Ook ditmaal betaalde hij de drukker niet. Toen deze een betalingsherinnering stuurde kwam de zaak aan het licht.  De werkelijke rekening bedroeg  ‘slechts’ € 1500,- . Breukers had een vervalste rekening als declaratie gebruikt.

Navraag bij de drukkers en de stichting achter het UDG, Stichting Utrecht Verdicht, leert dat de drukkers nog steeds niet betaald zijn. De stichting gaat geen aangifte tegen Breukers doen uit angst voor ‘reputatieschade. Ze beschouwt de verduistering van het gemeentelijke subsidiegeld als een kwestie tussen de uitgever en de drukkers.

Chrétien Breukers is intussen ondergedoken. Bij de gemeente Utrecht, de Kamer van Koophandel, zakenrelaties, dichters uit zijn fonds en vele schuldeisers is het niet bekend dat hij en zijn uitgeverij al in mei van het oude, bekende adres vertrokken zijn en elders onderdak hebben gevonden.

Ook onder de circa zeventig dichters uit het Contrabasfonds heerst enige onvrede over het functioneren van Breukers als uitgever. Royalty’s worden niet betaald, contractueel vastgelegde afspraken worden niet nagekomen, de boeken zijn nergens te koop (van de 88 uitgebrachte titels staan slechts 9 in De Contrabaswebshop vermeld; wie daar bestelt krijgt veelal niet geleverd), de Koninklijke Bibliotheek krijgt niet het gebruikelijke archiefexemplaar toegestuurd.  Etcetera.

Breukers doet in het Volkskrantartikel de klachten af als gezeur. Zijn weerwoord: “Ik wil dichters in wie ik geloof graag op de kaart zetten, maar ben dat natuurlijk niet verplicht.”

Dichters uit het Contrabasfonds met klachten over de uitgeverij wordt verzocht contact op te nemen met de Vlaamse Auteursvereniging of de Vereniging van Letterkundingen.

Zie ook: Dossier de Contrabas.

© Bart FM Droog
———————————–Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L | Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100
—————————————-
Overnachten bij Berlijn? haus_am_salzhofDas Haus am Salzhof Pension, 60 km van Berlijn.

 

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws, Poëzie-oplichters en andere vreemde zaken. Bookmark the permalink.

Comments are closed.