Johanna Geels: pleidooi voor poëzie met passie

Vannacht publiceerde dichter Johanna Geels (1968) op haar blog een hartstochtelijk pleidooi voor poëzie met passie, onder de titel ‘De poëzie heeft ballen, street credibility (en wijsheid) nodig’.

vuistHet is een vurig betoog vóór doorleefde gedichten: ‘Poëzie heeft tijd nodig om door te dringen tot de vuige kern, het smerige dat bij de randjes leeft, waar het kiert, broeit en schmiert. Zonder academische benadering, zonder compromissen’ en een levendig literair klimaat: ‘Het moest maar es gaan donderen, knetteren, gaan stomen in die letteren. Weg uit de gepoederde salons, hup, de straat op. Dwars door de drek. (…) Voor schrijven is lef vereist, niet bang zijn om vieze handen te maken, nooit bang zijn.’

En ook merkt ze op: ‘sinds de crisis in boekenland [zijn] nogal wat oudere en ervaren dichters uit poëziefondsen (van grote uitgevers) geknikkerd omdat ze niet jong en hip genoeg zouden zijn, en dat lijkt me geen goede zaak. Laat de poëzie in godsnaam over aan dichters die daadwerkelijk wat te zeggen hebben, ongeacht hun leeftijd, geslacht of hipster credibility.’

Krek zo! Lees haar hele betoog op: http://johannageels.blogspot.nl/2014/09/de-poezie-heeft-ballen-street.html

———————————–Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | 
Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof
Das Haus am Salzhof
Pension, 60 km van Berlijn.

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.