Gedonder rond Poëziemarathon (+ update)

Volgens het Dagblad van het Noorden verkeert de Poëziemarathon, het dichtfestival dat vanaf 2000 jaarlijks op Gedichtendag in Groningen-stad gehouden wordt, in de problemen.

poeziemarathon_logo_250_2000-2009De Poëziemarathon, van 2000 tot 2009 opererend als zelfstandige organisatie en in 2009 opgegaan in de Stichting Literaire Activiteiten Groningen (SLAG), werd geleid door een vierkoppige redactie: Tjitse Hofman (coördinator), Obe Alkema, Kasper Peters en Rense Sinkgraven, bijgestaan door een tweekoppige denktank, bestaande uit: Joost Oomen (zetelend stadsdichter van Groningen en Anton Scheepstra (uitgeverij Passage).

Het bestuur van de SLAG heeft het contract met festivalcoördinator Hofman ontbonden en een interim-coördinator, Rolien Scheffer, benoemd. Dit gebeurde zonder overleg met de andere redacteuren. Daarop  zonden twee van de drie deze brief aan het bestuur:

—————————
Geacht bestuur,

Bij deze zien wij ons genoodzaakt om uit de redactie van de Poëziemarathon te stappen.
Wij kunnen ons niet vinden in de wijze van bestuur.

De redactie van de Poëziemarathon is stelselmatig niet geïnformeerd en buiten de besluitvorming gehouden door het bestuur van SLAG. Eerst het op non-actief stellen van coördinator Tjitse Hofman zonder de redactie daarvan op de hoogte te stellen en op grond van oneigenlijke argumenten. Daarna het zonder overleg benoemen van een interim-coördinator. Tenslotte heeft het bestuur een compromisvoorstel van de voltallige redactie naast zich neergelegd.

Dit had een bestuur op afstand moeten zijn maar daar is geen sprake van want er is teveel bemoeienis met de inhoudelijke kant van het festival. In het redactieprotocol staat letterlijk: “De redactie draagt binnen de door het bestuur gestelde financiële kaders zelf de inhoudelijke verantwoordelijkheid voor het festival.” Kortom, het is niet aan het bestuur om zich met de inhoud te bemoeien.

Wat ook storend is, is dat het bestuur leden benoemt zonder dat de redacties hierin gekend worden. Misschien is dit toegestaan maar het zou wellicht de verklaring kunnen zijn waarom dit bestuur in onbalans is. Misschien zou er iemand uit een van de redacties in het bestuur benoemd moeten worden zodat er meer evenwicht komt.

Zoals SLAG op dit moment functioneert, is het een moloch die remmend werkt in plaats van inspirerend op de literaire ontwikkeling van de geweldige literatuurstad Groningen. Wij zouden willen pleiten voor een flexibel bestuur en indien dat niet mogelijk is zouden we willen voorstellen om SLAG op te heffen en de festivals weer alle vrijheid te geven om haar eigen boontjes te doppen.

Kasper Peters en Rense Sinkgraven, 2014.
—————————————————

In het Dagblad reageerde SLAG-voorzitter en ex-Openbare bibliotheekdirecteur Rob Pronk: “Waar het ons om gaat, is een aanpassing van het concept,
daar is het bestuur wel degelijk verantwoordelijk voor. Het is jammer dat we er niet in slagen dat duidelijker te maken.” Volgens hem probeerde het bestuur tevergeefs vernieuwingen door te voeren: “Als je ziet dat activiteiten van anderen, zoals in boekhandels, meer belangstelling generen dan eigen activiteiten
van de Poëziemarathon, dan moet er iets veranderen. Met het oog op de komende editie kunnen we ons niet langer een impasse veroorloven ”

Hij doelt hiermee op tegenvallende bezoekerscijfers bij de Poëziemarathoneditie 2014. Volgens het Dagblad weerspreekt Tjitse Hofman Pronks aantijging dat hij geen vernieuwingen wilde doorvoeren en zegt hij dat hij al diverse voorstellen had gedaan.

SLAG-voorzitter Pronk vertelde de dagbladverslaggever dat hij al nieuwe redacteuen op het oog heeft en dat interim-coördinator Scheffer momenteel bezig is met plannen te maken voor de volgende editie. Maar waar het festival, eind januari 2015,  gehouden wordt en of het überhaupt doorgaat – daar is nog niets over bekend.

UPDATE

Kort na de verschijning van dit bericht werd op de Poëziemarathon-site bekend gemakt dat er inmiddels een nieuwe redactie is aangetreeden en dat het festival in 2015 gecontinueerd wordt. Zie: ‘Nieuwe redactie Poëziemarathon‘.

Bronnen:
Kasper Peters en Rense Sinkgraven, e-mails, 14-10-2014.
Joep van Ruiten. ‘Poëziemarathon in problemen’. Dagblad van het Noorden, 20 september 2014.
=========

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie

Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Poëzieweek | Perdu

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:

 Rabobank_75  lira_fonds_100  essent_logo_100   kunstraad groningen

—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof

Das Haus am Salzhof
Pension, 60 km van Berlijn.

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.