Nóg meer fraude door Breukers bij Poëzieweek 2014

 Vormgever postuum misbruikt – totale schade in Utrecht nu: € 8900,-

Al eerder was aangetoond hoe Chrétien Breukers, in zijn dubbelfunctie van Gildemeester van het Utrechts Dichtersgilde (UDG)/uitgever van uitgeverij De Contrabas, bij de Poëzieweek 2014 een vervalste factuur voor de drukkosten had ingediend. Zo kon hij méér geld declareren. Door vervolgens de drukker niet te betalen wist hij € 2866,96 verduisteren.[a]

poster_mark_boog_100Het ging hierbij om poëzieposters- en ansichtkaarten die in de Poëzieweek 2014 te Utrecht gedistribueerd zijn (de illustratie links is zo’n poster, in dit geval met een gedicht van Mark Boog – klik hier voor een leesbare versie). Nu blijkt dat de uitgever óók gefraudeerd heeft met een declaratie à € 950,- voor vormgevingskosten. Dat bedrag kreeg hij overgemaakt zonder een factuur of betaalbewijs te hoeven tonen.

In mei 2014 werd hij op deze declaratie aangesproken door de interne onderzoekscommisie van het UDG. Breukers vertelde de commissie dat er geen betalingsbewijs was, omdat hij het bedrag cash zou hebben uitbetaald aan de in maart 2014 overleden vormgever Baer Cornet. De onderzoekscommissie trok dit spoor niet na, omdat men dat te lastig vond, bij gebrek aan papieren bewijsmateriaal.[1] Adviezen van derden over hoe deze verdachte declaratie toch te controleren werden terzijde geschoven.

€ 950,- minus € 350,- maakt € 600,-

In september 2014 bleek er wel degelijk papieren bewijs te zijn. Er is een factuur en er zijn tientallen papieren bewijsstukken, die duidelijk maken wat er écht gebeurd is. De vormgeving werd namelijk niet voor € 950,- door Baer Cornet verzorgd, maar door het Utrechtse vormgevingsbedrijf Kade 104 – www.kade104.nl. Dát was zelfs op elke poster- en ansichtkaart van de Poëzieweekactie duidelijk te lezen:

 poster_mark_boog_detail
Kade 104 hád een factuur van € 350,- ingediend. Breukers hééft deze betaald. Waarom Breukers de UDG-onderzoekscommissie vertelde dat er géén papieren factuur was voor de € 950,- vormgevingskosten en waarom hij vertelde dat de vormgever overleden was, laat zich raden.

Verduistering binnen het Utrechts Dichtersgilde: € 7400,-
Totaal verduisterde Utrechtse gemeentelijke subsidies: € 8900,-.
Het totaalbedrag aan fraude binnen het Utrechts Dichtersgilde komt hiermee op € 7400,-. Breukers rommelde namelijk ook in 2013 al met declaraties. Het UDG / Stichting Utrecht Verdicht hebben – zover bekend – geen aangifte gedaan van deze fraudezaken. Merkwaardig, want het gaat hier om belastinggeld, opgebracht door alle Utrechtse burgers.

De gemeente Utrecht vordert wél een door Breukers verduisterd bedrag terug. Dit gaat om € 1500,-.[2] Wat de totaalschade aan door Breukers achterovergedrukt Utrechts belastinggeld op € 8900,- brengt.

Baer Cornet (1937-2014)

Wat deze fraudezaak vooral zo stuitend maakt is dat meestervormgever Baer Cornet in de periode 2010-2013 de vormgeving van meerdere Contrabasbundels gratis verzorgde. Voor niets, inderdaad, want Cornet bleef ook na zijn pensioen een gepassioneerd vormgever. Cornet maakte de ontwerpen voor de Contrabasbundels van o.a. Piet Brak, Wim Brands [3], Frans Budé, Daan Doesborgh, Edwin de Groot, Leo Herberghs, Hans Kloos, het Utrechts Dichtersgilde en Abe de Vries.

En dit is nog niet alles: Breukers heeft op de sterfdag van Baer Cornet, dus ná de verduistering van de € 600,- , aan dichter en tv-maker Wim Brands gevraagd om een ‘In Memoriam’ te schrijven. Dat verscheen diezelfde dag nog op De Contrabas [4]. Wim Brands zal niet beseft hebben hoe hij hierbij voor de tweede maal misbruikt is door Breukers. Een maand eerder had de Contrabasuitgever een drukker in de waan gebracht dat hij een betrouwbare zakenrelatie zou zijn, door bij deze drukker de order  voor de tweede druk van Wim Brands’ verzamelbundel De vijftig beste gedichten van Wim Brands te plaatsen. Navraag bij de drukker leert dat de rekening acht maanden later nog steeds niet is voldaan. [5]

Mysterie

In juli 2014 verscheen bij De Contrabas de bundel De sneeuw blijft nergens op zee van Cees van Hoore. In het boek staat vermeld dat de vormgeving ‘in het voorjaar van 2014’ gedaan zijn door de op de laatste winterdag overleden Baer Cornet. Navraag bij de dichter leert dat deze het typoscript eind januari 2014 bij de uitgever ingediend heeft. Navraag bij mensen die Baer Cornet goed gekend hebben, leert dat hij toen al ernstig ziek en hoogstwaarschijnlijk niet meer tot werken in staat was. Dus wie de vormgeving van dit boek écht heeft verzorgd, blijft voorlopig een mysterie.

Met dank aan Mark Boog, erven Baer Cornet, Piet Gerards, Drukkerij Holland Ridderkerk, Cees van Hoore, Harold van de Kamp, Bart Lauret, Maud van Rossum, Wido Smeets en Nina Werkman.

© Bart FM Droog, 2014.

 ———————————Noten
[a] Zie: Dossier Uitgeverij De Contrabas, Utrecht 2014.
[1] Lid onderzoekscommissie Utrechts Dichtersgilde, e-mail, 23-06-2014.
[2] Heleen de Groot, woordvoerder gemeente Utrecht, AD/UN 09-09-2014.
Zie: http://www.bartfmdroog.com/cb/kranten.html#III
[3] Wim Brands. De vijftig beste gedichten van Wim Brands. De Contrabas, Utrecht, februari 2014. 70p.ISBN: 978-90-79432-76-9. Vormgeving: Baer Cornet. Druk: Holland Ridderkerk, Ridderkerk, www.hollandridderkerk.nl; 2de druk, februari 2014. De eerste druk verscheen bij uitgeverij Compaan in 2013. In datzelfde jaar ging deze uitgeverij failliet. De oplage van de Contrabaseditie was – gezien de drukkerijrekening van Holland Ridderkerk – vermoedelijk 100 ex. Deze rekening was in oktober 2014 nog niet voldaan.
[4] www.decontrabas.com/de_contrabas/2014/03/baer-cornet-overleden.html
[5] Woordvoerder drukkerij Holland Ridderkerk, 14-10-2014.

——————————————————————————-
Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100

—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof

Das Haus 

 

 

This entry was posted in Algemeen literair nieuws, Algemeen poëzienieuws, Poëzie-oplichters en andere vreemde zaken, Poëzieweek 2014. Bookmark the permalink.

Comments are closed.