‘Ik wou dat ik twee hondjes’ en Michel van der Plas

Nu het droeve nieuws van Michel van der Plas‘ overlijden bekend gemaakt is zal ongetwijfeld gerefereerd worden aan het gedicht ‘Spleen’, waarvan velen denken dat het door Van der Plas geschreven zou zijn. Dit is het enige échte verhaal:

zz_ongerijmde_rijmen_2de_125“Begin jaren vijftig stelde Michel van der Plas de Prisma-pocket Ongerijmde rijmen samen, een keuze uit humoristische gedichten. Hij wilde die zo veelzijdig mogelijk maken en nam zelf een paar zeldzame versvormen voor zijn rekening, zonder zijn naam daaraan te verbinden. Ook bewerkte hij een Duits tekstje van Friedrich Torberg dat hij vrolijk signeerde als Godfried Bomans, die een goede vriend van hem was:

Ik zit mij voor het vensterglas
onnoemelijk te vervelen.
Ik wou dat ik twee hondjes was,
dan kon ik samen spelen.

 

Minzaam incasseerde Bomans de faam die dat gedichtje, ‘Spleen’ getiteld, verwierf, maar tegen Van der Plas zinspeelde hij nooit op de zaak. Het ondergeschoven auteurschap bleef dus in stand, ook na het overlijden van Bomans in 1971; vandaar dat hij in 1978 luidkeels van plagiaat kon worden beschuldigd, toen iemand het oorspronkelijke Duitse tekstje van Friedrich Torberg opgegraven had…”

Bron: Wim Zaal. Valsheid in geschriften. Literaire vervalsingen en mystificaties. Uitgeverij Aspekt, [Soesterberg], 2009. 183-185.

ich möchte alles, was ich fühl, nicht fühlen
und ganz allein sein … Nein, nicht ganz allein:
ich möchte gern zwei kleine Hunde sein
und miteinander spielen.

“[Dit zijn] de slotregels van de ‘Ballade der groszen Müdigkeit’ (‘Neidvoll gewidmet den beiden Foxterriers Tommy und Molly, fünf Monate alt und zugehörig einer nicht viel älteren Besitzerin, zu Paris, im Jardin du Luxembourg, an einem warmen Septembertag des Jahres 1938.’) van Friedrich Torberg (1908-1979)”, berichtte Tysger Boelens, in ‘Mijn vader was een porgel’, Nieuw Letterkundig Magazijn. Jaargang 10. Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, Leiden 1992

De volledige versie van het 68-regelige (!) Duitse gedicht staat op: http://davidramirer.twoday.net/stories/5279068/
De vraag blijft waar dit vers destijds is afgedrukt.

———————–
Dit bericht is onderdeel van de
Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëzieweek | Perdu |Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:
lira_fonds_100     kunstraad groningen

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws, Curiosa. Bookmark the permalink.

One Response to ‘Ik wou dat ik twee hondjes’ en Michel van der Plas

  1. admin says:

    Nader onderzoek door Jan Dirk Snel leert dat al op 29 april 1929 dit in het Algemeen Handelsblad (avondblad, pagina 7) werd afgedrukt:

    “‘Verzuchting van een vijfjarigen knaap: “Ik wou, dat ik twee hondjes was, dan kon ik met elkaar spelen.”

    Zie:
    http://jandirksnel.wordpress.com/2013/07/23/twee-hondjes-over-een-rijmpje-van-michel-van-der-plas/

Leave a Reply

Your email address will not be published.