Drankpoëzie

zz_schuim_van_mijn_dagen_100In 1927 bracht Gustaaf van Elring, die eigenlijk August Heyting heette, de drankgedichtenbloemlezing Hoog het glas! Zangen uit Noord en zuid uit. Dat het uitbrengen van een alcoholanthologie een goed idee was – al was het maar omdat dit de mensen naar Charles Baudelaire‘s ‘Wees altijd dronken’ leidt – begreep ook René Smeets, die in een 2010 een plukwerk met mousserende wijngedichten bij de Leuvense Uitgeverij P publiceerde. Kennelijk met succes, want in 2014 volgde de bloemlezing met biergedichten Schuim van mijn dagen. De lekkerste biergedichten uit de wereldliteratuur (zie  de bespreking van dit werk op Neder-L ).

Dat biergedichtenboek vormde een mooie aanleiding om een overzichtspagina van alle alcoholische anthologieën sedert 1900 samen te stellen, in zoverre het om Nederlandstalige poëzie voor volwassenen gaat . Die pagina heet ‘Drankgedichten’ en bevindt zich hier:
 www.nederlandsepoezie.org/jl/1927/zz_drankgedichten.html

A propos: dat het bezingen van verslavende middelen vroeger heel gebruikelijk was getuige:  Lof der tabak. Bezongen met pen, camera en tekenstift. Samengesteld door A. van Domburg; met medewerking van W.J. van Balen, J.A. Brongers, Ben van Eysselsteijn e.a. De Boekerij, Baarn, [1947]. 207p. + 14 platen. De 2de [gewijzigde?] druk verscheen in 1958 t.g.v. het 100-jarig bestaan van de N.V. Vereenigde tabaksindustrieën Mignot & de Block, Eindhoven; 2de druk niet in de handel.

——————————————————————————-
Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100

—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof

Das Haus 

 

 

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws, Bloemlezingen, Curiosa. Bookmark the permalink.

Comments are closed.