Poëten en politiek

In het poëzielandschap is enige ophef ontstaan over het aantreden van essayist/dichter Dirk van Bastelaere (1960) als woordvoerder voor de Belgische partij N-VA. Eén der commentatoren, Han van der Vegt, merkt daarbij op: ‘In de politiek tref je niet bijzonder veel dichters aan. Het was al heel bijzonder dat voorzitter van de Europese raad Herman Van Rompuy in zijn vrije tijd zo nu en dan een haiku schreef.’ (op Ooteoote.nl)
collage_canadian_action_party_250Echter, gezien de geringe hoeveelheid dichters* op de totaalpopulatie van dit taalgebied kan beter beweerd worden dat juíst in de politiek veel dichters actief waren en/of zijn. Men denke aan o.a. staatssecretaris en Tweede Kamerlid Aad Nuis (D’66, 1933-2007), Commissaris van de Koningin Maarten Vrolijk (PvdA, 1919-1994), Tweede Kamerleden Theo Joekes (VVD, 1923-1999) en H.J.A.M. Schaepman (Rooms-Katholieken, 1844-1903), de burgemeesters Louis de Bourbon (1908-1975) en Martien Beversluis (1894-1966), gemeenteraadsleden Olaf Douwes Dekker (1941), Manuel Kneepkens (1942) en Hyman Overst (SDAP, 1883-1927) en de vele poëten die zich als propagandist actief met de politiek bemoeid hebben, van Henriëtte Roland Holst (1869-1952) en George Kettmann (1898-1970) tot Karel ten Haaf (1962) en Sieger Baljon (1981).
Wat evenmin verbaast als het grote aantal dichtende dominees dat in vroeger dagen actief was (en deels nog steeds is) en de dichtende nazaten van dominees. Zowel dichters, politici en dominees maken gebruik van hetzelfde instrument: de taal. Anyhow, het echte debat over Dirk van Bastelaere’s partijpolitieke sprongen vindt vooral in Vlaanderen plaats:

Dirk van Bastelaere (essayist en dichter): “In onafhankelijk Vlaanderen zou ik Groen stemmen” (interview door Bart Eeckhout en Ward Daenen, De Morgen, 22-11-2014; grotendeels achter betaalmuur)
Erik Spinoy (dichter, essayist en hoogleraar): ‘Van Bastelaeres interview leest als een catalogus van clichés uit het N-VA-discours‘. (De Morgen, 24-11-2014)
Bart Caron (Vlaams volksvertegenwoordiger van Groen): ‘Stemt Van Bastelaere in een onafhankelijk Vlaanderen echt Groen?‘ (De Morgen, 24-11-2014).

* Vanaf het jaar 1900 waren/zijn er in totaal circa 5500 oorspronkelijke Nederlandstalige dichters (die voldoen aan de NPE-criteria) actief. De huidige totaalpopulatie van het taalgebied bedraagt circa 23 miljoen mensen. Bron afbeelding: Canadian Action Party. ‘Future of politics in Canada.’

———————————-Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | 
Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof
Das Haus

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.