Drie bestseller-dichteressen

In de jaren 1970-2000 deed zich een interessant verschijnsel voor binnen de Nederlandstalige poëzie; bundels van drie dichteressen van christelijke signatuur beleven herdruk op herdruk. De bekendste en succesvolste van hen is Nel Benschop (1918-2005). Van haar debuutbundel, Gouddraad uit vlas (1967), werden tenminste 250.0000 exemplaren verkocht.

hart_tijd_is_kostbaar_100Met tenminste 19 herdrukken van haar debuutbundel Een fluit van riet (1972), en de vele herdrukken van haar andere bundels behoort ook Enny IJskes-Kooger (1913-2010) tot de absolute top van bestverkopende Nederlandstalige poëten uit de 20ste eeuw. Op de voet gevolgd door Co ‘t Hart (1929), wier debuutbundel Bloemen in de wind (1975) tenminste zes drukken beleefde.

Dé kenner van de christelijke literatuur, Hans Werkman, merkte in 1987 over deze drie dichteressen op, in het Nederlands Dagblad, 05-11-1987: ‘Nel Benschop en andere pastorale dichters als Enny IJskes-Kooger en Co ‘t Hart praten op rijm tegen een publiek dat helemaal niet weet van literaire normen of daar nauwelijks in geïnteresseerd is. Dat publiek wil troost uit de Bijbel en is ontroerd als die troost aangereikt wordt met behulp van rijm, maat en ritme, want dat zijn oervormen die de literatuur niet voor zichzelf mag reserveren, maar die overal ter wereld in alle mensen tot leven gewekt kunnen worden.’

Een anonieme biograaf van ‘Christelijke gedichten‘ voegt daaraan toe: ’ Identiek is het werk van [Benschop en IJskes-Kooger] echter niet. Het werk van Benschop, dat veel hogere oplages kende, is introspectiever; ze zoekt de oorzaak van ellende en verdriet vooral bij zichzelf; haar gedichten liggen dichter tegen hart en ziel aan. IJskes is zakelijker en strakker, leerstelliger: gedichten als minipreken, niet alleen een troostend maar ook een vermanend woord biedend.’

Hoe het ook zij, het is opmerkelijk dat er nauwelijks onderzoek is gedaan naar leven en werken van deze drie dichteressen. Is er bijvoorbeeld een verband tussen de ontkerkelijking in Nederland en het grote succes van hun ‘pastorale’ verzen? Sprongen deze drie auteurs in het gat dat dominees en pastoors achterlieten?   Waarom liep de belangstelling in hun werk in de 21ste eeuw zo dramatisch terug?

Met als bonusvragen: leeft Co ‘t Hart nog? Hoe zag ze eruit? Wat deed ze in het leven verder dan dichten?

———————————-Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek | 
Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof
Das Haus

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.