Rechtenvrije dichters 2015

Per 1 januari 2015 is het werk van alle dichters die in 1944 of eerder overleden rechtenvrij geworden. Dat betekent dat gedichten uit de originele bundels van o.a. Victor J. Brunclair,  Agnita Feis, Augusta Peaux en Joannes Reddingius (om de bekendste doden uit 1944 te noemen) zonder toestemming van de erven gepubliceerd mogen worden.

westerweel_125Dit rechtenvrij worden brengt met zich mee dat ook de gedichten van verzetsman Joop Westerweel (1899-1944), die hij schreef in zijn dodencel in concentratiekamp Vught en die in het Geuzenliedboek 1940-1945 staan opgenomen, rechtenvrij zijn geworden. Een van die gedichten is opgenomen op zijn NPE-lemma. Zie:
www.nederlandsepoezie.org/dichters/w/westerweel.html

Catch: nog vorig jaar verscheen er een bloemlezing uit het werk van Augusta Peaux – op die selectie liggen nog wel rechten, tot 70 jaar na de dood van de samensteller, Mario Molegraaf. Die gelukkig nog leeft (en dat hopelijk nog jaren zal doen). Let wel: alleen óp de selectie en eventueel op de gedichten, mochten deze voor de uitgave van 2014 gemoderniseerd zijn.

———————————-
Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100
—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof
Das Haus

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.