Over spookverschijnselen binnen de letteren

geesten-150Op Woest & Ledig bericht Joep van Ruiten over een nieuw verschijnsel: de spookrecensent. We kenden al spookboeken – dat zijn boeken waarvan de verschijning eens werd aangekondigd, maar die – om wat voor reden ook – nooit zijn verschenen.

Binnen de Nederlandse letteren kennen we ook de spookbiograaf: ex- Institut Neerlandais-directeur Rudi Wester ontving in 1986 een werkbeurs van het toenmalige Fonds voor de Letteren voor het schrijven van de biografie van Jef Last (1898-1972) – een biografie die tot op de dag van vandaag niet verschenen is. Waarmee we dus tegelijkertijd een spookbiograaf en een spookbiografie annex –boek signaleren.

Wester is niet de enige goed betaalde spookbiograaf: ook Anja van Leeuwen (van de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam) ontving een werkbeurs – twee zelfs, in 1998 én 1999 – voor het schrijven van de nooit verschenen biografie van Constant van Wessem (1891-1954). En spookbiograaf  Andreas Oosthoek, die in een grijs verleden (1989) van het Amsterdams Fonds voor de Kunst opdracht kreeg om dé biografie van Martinus Nijhoff (1894-1953) te schrijven, hult zich sedertdien in een wit laken.

Terug naar Van Ruitens spookrecensent. Deze zich Margreet Pop of M. Pop noemende entiteit vroeg bij uitgeverijen recensie-exemplaren op voor het Dagblad van het Noorden en liet deze naar haar of zijn spookburcht versturen. Hoe Van Ruiten dit achterhaalde is te lezen op: www.woestenledig.com/woestenledig/2015/01/we-hebben-een-spookrecensent.html

[de afgebeelde geesten komen uit de toverkeuken van Martha Stewart: www.marthastewart.com ]


———————————-
Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100
—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof
Das Haus

This entry was posted in Curiosa, Poëzie-oplichters en andere vreemde zaken. Bookmark the permalink.

Comments are closed.