Sybren Polet: ‘Dit is werkelijk te gek voor (werk)woorden’

vlag_50In 2015 bestaat het Nederlands Letterenfonds 50 jaar – althans, in 1965 werd het Fonds voor de Letteren opgericht, dat vijf jaar geleden met het Nederlands Literair Productie en Vertalingenfonds fuseerde tot Nederlands Letterenfonds.

Het Fonds werd opgericht om de inkomenspositie van literaire auteurs (inclusief vertalers en biografen) te verbeteren. De oprichting kwam tot stand na jarenlange strijd door auteurs voor betere rechten en een rechtvaardiger betaling. Directe aanleiding van de strijd was een – in de ogen van de betrokken dichters – te lage vergoeding voor opname van hun werk in een poëziebloemlezing – zie ‘Dichtersprotest, 1958)’.

Nu wil uitgeverij Nijgh & van Ditmar in 2015 een bloemlezing uitbrengen met werk van eigentijdse Nederlandstalige dichters. De dichters worden geacht op Bob Dylan-teksten geïnspireerde gedichten te schrijven tegen een vergoeding van… € 0,00.

Omdat ik benieuwd was naar de mening van de nog levende actievoerende dichters uit 1958, vroeg ik hen om een reactie. De 90-jarige Sybren Polet antwoordde:

“Dit is werkelijk te gek voor (werk)woorden.
Er bestaat toch ook een produktiesubsidie voor werken die voor de Nederlandse literatuur van belang zijn?”

Inderdaad zijn er tal van mogelijkheden om subsidies aan te vragen. Het is een raadsel waarom van die mogelijkheden geen gebruik is gemaakt. En bovendien: zo’n Bob Dylanbloemlezing zal waarschijnlijk goed verkopen. Het is te zot voor woorden dat de uitgeverij de makers van de voor dit boek geschreven gedichten niet wil laten delen in de winst.

Om het nog raadselachtiger te maken: een van de twee samenstellers van deze anthologie, Kees ‘t Hart, is min of meer geabonneerd op subsidies van het Letterenfonds. De andere samensteller, John Schoorl, kon dankzij het Letterenfonds door de Verenigde Staten touren.  Dat is allemaal heel leuk en aardig voor deze twee lieden – maar het is tamelijk bizar dat ze niet snappen dat ze al dat gesubsidieer te danken hebben aan dichters die streden voor een normale vergoeding voor een bloemlezingopname.

Zie ook: 1958/2015

© Bart FM Droog, 2015
———————————-
Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.orgPoëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100
—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof
Das Haus

This entry was posted in Algemeen literair nieuws, Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.