Sonnettenkransen (2)

pfeijffer_giro_giro_tondo_100Gisteren verhaalden we over de ruim twintig Nederlandse dichters die vóór Ilja Leonard Pfeijffer sonnettenkransen bakten, in dit bericht. Dit naar aanleiding van de verschijning van het Poëziegeschenk 2015. De recentste sonnettenkrans in dat bericht vermeld dateerde uit 1991, van de Groningstalige dichter Peter Visser – die evenwel de Nederlandse nationaliteit bezit.

Inmiddels is via Facebook meer informatie over recentere sonnettenkranspoëten binnengekomen:

Miguel Declercq (1976), over wie Geert Buelens in De Morgen van 19 februari 1998 berichtte: “Hij is bij mijn weten, dan ook de eerste moderne dichter in ons taalgebied die een volledige sonnettenkrans heeft voltooid: veertien regelmatig rijmende gedichten waarvan de slotregel de begin regel van het volgende gedicht is en het laatste vers van nummer veertien hetzelfde is als het eerste vers van het eerste sonnet; die veertien beginregels samen vormen dan het vijftiende zogenaamde ‘meestersonnet’.”

[even los van de constatering dat Geert Buelens zich met deze opmerking vergalloppeerde, want óók Martien Beversluis, F.L. Bastet, A. Viruly e.a. kunnen tot de moderne dichters gerekend worden]

pamelen_ikea-en_andere_verzen_100Dichter/vertaler Meindert Burger zou in het begin van deze eeuw een sonnettenkrans in De Tweede Ronde hebben gepubliceerd.

Frank van Pamelen (1965). Publiceerde een klassieke sonnettenkrans in de bundel IKEA en andere verzen (Nijgh & Van Ditmar, 2008).

 

 

zz_gouden_tijdenGouden Tijden, het Nederlands Alternatief Boekenweekgeschenk 2013 bestaat uit maar liefst drie sonnettenkransen, geschreven door dichters uit respectievelijk Tilburg, Nijmegen en Amsterdam. Het was en is gratis te downloaden op o.a.:
http://estherporcelijn.nl/wp-content/
uploads/Sonnettenkrans-2013.pdf

Dit allemaal – de informatie over sonnettenkransen van vóór 1991 en die van erna, werd gisteren in de loop van de dag verzameld en bekend gemaakt op een Facebookpagina waar óók Ilja Leonard Pfeijffer op geattendeerd werd. Later die dag, gisteren dus, was hij te gast in het radioprogramma Met het Oog Op Morgen. Daarin werd dit over de kransenkwestie gezegd (op 49 minuut 35 sec.):

Presentatrice: “Je hebt (…) gekozen voor de sonnettenkrans, voor het laatst beoefend door Jeanne Reyneke van Stuwe, de vrouw van Willem Kloos, las ik“
Pfeijffer: “Ja, dat las ik ook, ja.”

Met dank aan Steven van Ammel; Sander Bink, Ko de Laat, Frank van Pamelen en Esther Porcelijn.      
———————————-
Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.orgPoëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100
—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof
Das Haus

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws, Curiosa. Bookmark the permalink.

Comments are closed.