Weerwoord van Joke van Leeuwen

kritiekIn De Volkskrant van vandaag gaat Joke van Leeuwen, de officieuze Dichter der Nederlanden in op de kritiek van Ilja Leonard Pfeijffer, de CPNB-Dichter des Poëzieweeks, en Charles Ducal en Anne Vegter, respectievelijk de officieuze Dichters des Belgen en -des Nederlands:

“Er is maar één dichter die kritiek heeft en dat is Ilja Pfeijffer. Hij stuurde midden in de nacht een mail naar NRC Handelsblad, waarin hij woorden gebruikt als fascistoïde en mij naïef en nationalistisch noemt. Ik ben zeker niet naïef. Ik ben al heel lang ‘Nederbelg’, niet hij. Ik heb tot mijn 13de in Nederland gewoond en daarna vooral in Vlaanderen.

Zie verder: De Volkskrant‘Van Leeuwen bekritiseerd als Dichter der Nederlanden: ‘Pfeijffer blaast de kwestie op’

Maar… vreemd is wel dat in al dit geraas en getier niet wordt  ingegaan op de vragen hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren (1) en waarom die anderen zo boos zijn (2).

(1) De belangrijkste vraag laat zich het eenvoudigst beantwoorden: die Dichter des Vaderlandsen en/of der Nederlandenbenoemingen zijn officieuze benoemingen. Iedereen mag zich als zodanig afficheren.

Daarom drongen al in december 2004 bijna 50 letterkundigen middels een open brief aan Hare Majesteits regering aan op een officiële benoeming van een Dichter des Vaderlands. Zie: www.nederlandsepoezie.org/jl/2004/_open_brief_kabinet_ddv.html

(2) De twee Dichter des Vaderlandsen zijn – volslagen terecht – boos, omdat de nieuwe ‘functie’ de hunne ondermijnt . Want hoeveel Nederlanders en Belgen weten überhaupt dat er Dichter des Vaderlandsen bestaan –  laat staan hoe ze heten? Het jammer dat ze niet dát argument inzetten, maar Van Leeuwen betichten van het aanwakkeren van allerhande afscheidingsprocessen, wat natuurlijk volslagen larie is.

Echter: de woede van ‘s Poëzieweeks ambassadeur – Ilja Leonard Pfeijffer – en de aandacht die het gebrul kreeg in het NRC Handelsblad – de krant die het Nederlandse DdV-schap in het leven riep, in 1999, draait om iets anders. Het NRC zal zich gepasseerd voelen door het ANV (de uitroepende organisatie achter het ‘Poëet der Nederlandenschap), maar Pfeijffer… ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat zijn woede vooral op jaloezie gestoeld is: gezien zijn gedrag bij de eerdere DdV-verkiezingen wijst alles erop dat hij vooral boos is, omdat niet hij, maar iemand anders tot Dichter der Nederlanden is uitgeroepen.

© Bart FM Droog, 2015


———————————-
Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.orgPoëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100
—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof
Das Haus

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.