Prijs der Nederlandse Letteren voor Remco Campert

prijs_der_nederlandse_letterenRemco Campert (Den Haag, 28 juli 1929) ontvangt dit najaar de Prijs der Nederlandse Letteren. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 40.000.

‘Remco Campert brengt lichtheid in de Nederlandstalige literatuur’, zo stelt de jury onder voorzitterschap van Kris Humbeeck. De jury noemt Campert een ‘groot stilist die in zijn werk steeds relativerend en geestig is en daarmee verschillende generaties blijft aanspreken. Bij Campert zit de diepzinnigheid aan de oppervlakte. Hij kan onverbloemd over het geluk schrijven maar heeft zich nooit vastgereden in clichés’.

Remco Campert reageerde in De Volkskrant op dit nieuws: “Het is niets iets waar je op zit te wachten, maar als het dan vanuit de blauwe hemel komt vallen, dan maakt het je heel gelukkig. Ik heb het juryrapport nog niet gezien, maar als daarin woorden als relativering en lichtheid worden gebezigd, herken ik me daar zeer in”

Campert voegt daaraan toe: “Het is ook zo mooi dat dit geen commerciële prijs is, zoals de AKO- of Librisprijs. Ik heb jarenlang in Antwerpen gewoond, dus dat ik deze prijs van de twee kleine landen mag ontvangen stemt me gelukkig.”

De Prijs der Nederlandse Letteren wordt door de Taalunie elke drie jaar toegekend aan een auteur wiens oeuvre een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De Taalunie stimuleert ermee dat men binnen en buiten het taalgebied kennisneemt van belangwekkende Nederlandstalige cultuur en dat  die daarmee wordt gepromoot. De prijs wordt afwisselend uitgereikt door het Nederlandse en het Belgische koningshuis. In oktober reikt koning Filip de prijs uit op het Koninklijk Paleis van Brussel.

De jury bestond uit: Bert Bultinck, adjunct-hoofdredacteur De Standaard; Kris Humbeeck (voorzitter), gewoon hoogleraar Moderne Nederlandse literatuur & Algemene literatuurwetenschap Universiteit Antwerpen; Irina Michajlova, hoogleraar Neerlandistiek Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg, literair vertaler; Alida Neslo, theatermaker; Aleid Truijens, auteur, columnist, biograaf (F.B. Hotz, Hella S. Haasse); Maria Vlaar, literair journalist, recensent, redacteur; Theo Witte, vakdidacticus Nederlands, Rijksuniversiteit Groningen, hoofdredacteur ‘Lezen voor de Lijst’.

———————————-
Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.orgPoëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100
—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof
Das Haus

This entry was posted in Algemeen literair nieuws, Algemeen poëzienieuws, Prijzen. Bookmark the permalink.

Comments are closed.