Herman Divendal (66) overleden. + update: details uitvaart

divendal_herman_170_x_200Uit Amsterdam bereikt ons het droeve nieuws van het overlijden van Herman Divendal. Hij was al geruime tijd ziek.

Herman Divendal (18-11-1948 / 08-02-2015) werkte aanvankelijk als vormingswerker bij het Vormingscentrum voor Werkende Jongeren te Amsterdam, van 1973-1978.

Vervolgens werd hij uitgever, van de links-activistische uitgeverijen Lont (1978-1981) en Raket (1981-1987).  Bij Lont en Raket verschenen drie boeken waar een ‘Herman’ als auteur aan meewerkte: Zwart op wit. Nieuwsfotografie in de media [1984]; Niet schieten op de journalist. Pers en politie in Nederland (1984) en No pasaran! Notities over de Spaanse burgeroorlog (1986).

Raket was oorspronkelijk een Rotterdamse uitgeverij. Na verhuizing naar Amsterdam fuseerden Lont en Raket.

redrat_detailUitgeverij Raket is vooral bekend geworden door de Redrat-strips van John van de Weert, die in de jaren 1981-1983 verschenen. De meeste Red Rat strips zijn uitgegeven door Raket (eerst naam tijdschrift, later naam uitgeverij). De laatste delen (9 en 10) uit de oude tijd verschenen in 1983, als een uitgave van Lont & Raket.

In 1988 werd Divendal directeur van AIDA (Association International de Defense des Artistes). Deze organisatie zette zich in voor vervolgde kunstenaars. Herman organiseerde posities en presentaties van hun werk. Hij deed dit werk ruim 24 jaar, tot in 2013. Een van de vele projecten die hij regelde was de presentatie van filmportretten van gevluchte kunstenaars, door studenten van de Academie voor Beeldende Vorming te Amsterdam, in 2010. Wegens stopzetting van subsidies moest AIDA in 2013 de poorten sluiten.

Momenteel (anno 2015) bestaat een bedrijf dat AIDA Nederland heet en dat feesten en evenementen organiseert – en niet te verwarren is met het AIDA van Herman Divendal.

In 2002 werd Herman bestuurslid van stichting School der Poëzie.  Een organisatie die scholieren in contact brengt met poëzie, middels poëzieprojecten en voorstellingen.   Tot aan zijn dood bleef hij betrokken bij de activiteiten van de School der Poëzie.

Op zaterdag 14 februari 2015 vindt de uitvaart plaats. De afscheidsbijeenkomst is om 11.30 uur in De Duif, Prinsengracht 756, Amstedam. Herman wordt begraven om 14.00 uur, Begraafplaats de Nieuwe Ooster, Kruislaan 126. Er is gelegenheid tot samenzijn en condoleren, tussen  15.00 en 17.00 uur in HTIB, Eerste Weteringplantsoen 2-c, Amsterdam..

———————————-
Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.orgPoëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100
—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof
Das Haus

This entry was posted in Algemeen literair nieuws, Algemeen poëzienieuws, Overlijdensberichten. Bookmark the permalink.

Comments are closed.