Kees van Duinen (1907-1950)

duinen_tegen_de_ruit_125Dit jaar is het 65 jaar geleden dat de veelbelovende Groninger dichter Kees van Duinen (1907-1950) op 42-jarige leeftijd overleed. Van hem verscheen één bundel, De trap (1951). Dit postuum verschenen werk werd samengesteld door Lidy van Eijsselsteijn (1904-1986) en Ido Keekstra (1909-1965). In 1952 beleefde De trap de tweede druk.

Omdat inmiddels ook de samenstellers van De trap zijn overleden en Kees van Duinen een intrigerend dichter blijft, heeft Hans Werkman (1939) de derde, uitgebreide  druk van het boek verzorgd. Het verschijnt op vrijdag 6 maart onder de titel Tegen de ruit bij uitgeverij Prominent (een imprint van uitgeverij Tiem) te Baarn. Het werk is aangevuld met vijftien onbekende gedichten en een levensschets van Kees van Duinen.

Het gaat daarin onder meer over Van Duinens leven in de stad Groningen en na 1947 in Zuidlaren, over zijn plaats in de Groninger culturele wereld van Wob Meijer (Wolf Meesters), Lidy van Eijsselsteijn, Ido Keekstra, Max Hoekzema, Anne de Vries. Ook komen aan de orde: zijn werkkring bij Bouma’s Boekhuis en uitgeverij Niemeijer, de vernietiging van zijn bibliotheek in 1945 bij de bevrijding van de stad Groningen en zijn moeizame lidmaatschap van de gereformeerd-vrijgemaakte kerk.

De tweede helft van het boek bestaat uit zestig gedichten. Vaak zijn deze gedichten gestempeld door angst en eenzaamheid, maar er zijn ook momenten van overgave aan God.

Het boek wordt op vrijdagavond 6 maart a.s. gepresenteerd in: Boekhandel Riemer, Nieuwe Ebbingestraat 1, Groningen (parkeren Turfsingel). Inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.

Indien mogelijk van tevoren aanmelden bij: boekhandel@riemer.nl, tel. 050-3134041.

Op het programma onder meer:

  • Hans Werkman spreekt over leven en werk van Kees van Duinen.
  • Aanbieding eerste exemplaar aan Kees van Duinen jr., oudste zoon van de dichter.
  • Lezing van enkele gedichten.
  • Expositie ingericht door Julius van Duinen, jongste zoon van de dichter.

Omstreeks 21.00 uur: nazit met drankje. De bundel Tegen de ruit is dan verkrijgbaar.

———————————-
Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

 

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100
—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof
Das Haus

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.