Buiswandelen met Erik Jan Harmens

Vanavond wandelt dichter/prozaïst Erik Jan Harmens met Arie Boomsma in het natuurgebied Het Twiske. Dat roept de de logische vraag ‘ja en?’ op,

Wel, dat gewandel is natuurlijk geen nieuws, maar wél dat televisiekanaal NPO 2 daar verslag van doet, vanavond van 19.20 tot 19.50 uur (en via ‘Uitzending gemist‘ of via deze link vanaf ongeveer 20.01 uur te bekijken).

boomsma_harmens
Boomsma (links) en Harmens (rechts) aan het buiswandelen 

De KRO bericht over deze wandeling:

Hoe vind je een geloofwaardig antwoord op je alcoholverslaving? Erik Jan Harmens (44) leefde jarenlang tot op de bodem. Een worstelend bestaan als schrijver/dichter met een burn-out, een echtscheiding, dierbaren die overlijden met als rode draad: zijn alcoholverslaving.

Stiekem

Erik Jan komt uit een familie van alcoholisten dus als de 14-jarige Erik Jan stiekem zijn eerste fles Martini opdrinkt, is dat niet verwonderlijk. Zelf vindt hij het trouwens ook geen excuus. Erik Jan is een sociale drinker die gewoon blijft functioneren en zijn overmatige gezuip bovendien goed weet te verbergen. Maar als vriend, vader en echtgenoot schiet hij regelmatig tekort.

Afkicken

Na 25 jaar gaat het niet meer en baalt hij zo van zichzelf dat hij met hulp afkickt. Erik Jan is nu twee jaar sober en dat voelt nog altijd dubbel. “Het is natuurlijk mooi, ik krijg complimenten, ik voel me mentaal en fysiek veel beter maar er is ook een verdrietige kant want alles wie ik was is weg.” Betekent het stoppen met drinken dat je ook een deel van je persoonlijkheid kwijtraakt?

Erik Jan Harmens schreef een pijnlijk eerlijk en nietsontziend boek over zijn alcoholverslaving ‘Hallo muur’ waarin hij met humor zijn worsteling beschrijft.———————————-
Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

 

 

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100
—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof
Das Haus

This entry was posted in Algemeen literair nieuws, Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.