Acteerprestaties van dichter Victor E. van Vriesland

Rob Groenewegen, de biograaf van Victor E. van Vriesland (1892-1974, dé poëziebloemlezer van de twintigste eeuw) bericht:

“In het Stadsarchief van Rotterdam blijken zich unieke bewegende beelden te bevinden die door een vooralsnog onbekende cameraman zijn geschoten aan de burelen van de Nieuwe Rotterdamsche Courant in de Rotterdamse Witte de Withstraat.

vriesland_1931_of_1932
De film heeft een lengte van ca. 20 minuten, is avantgardistisch van opzet en kreeg als titel Redacteuren zien u aan. Het bonte geheel moet in 1931 of 1932 zijn opgenomen.

Voorzover er in deze curieuze film al sprake kan zijn van een hoofdrol, dan gaat die eer uit naar redacteur kunst en letteren Victor E. van Vriesland, die enige tijd op een etage ‘in de krant’ woonde. In deze prent is hij gehuld in de befaamde witte stofjas waarmee hij door de gangen van het gebouw ronddoolde, wat hem spoedig het epitheton ‘Het Spook van de Opera’ bezorgde.

‘Mijn uren zijn zo zwaar gevuld
Met loodlucht van de zetterij…
Dikker en witter, vol geduld,
Word ik een daaglijks vetter ei.’

Het origineel van de film, waarin ook redacteuren als o.a. Johan Huijts en M.J. Brusse even zijn te zien, is helaas nog niet boven water. Het Stadsarchief laat desgevraagd weten nooit in het bezit van het origineel te zijn geweest, maar er in 1994 een videokopie van te hebben gekregen.

Volgens filmdeskundige Egbert Barten van het Geoffrey Donaldson Instituut is de kans niet gering dat de film op het uiterst brandbare nitraat is geschoten, wat de overlevingskans van het origineel klein maakt, maar niet onmogelijk.”

———————————-
Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

 

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100
—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof
Das Haus

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.