Poëziefestival in Tolbert, 1978

Enkele weken geleden vertelde onze buurman hoe hij als tiener in de jaren zeventig van de 20ste eeuw  in aanraking kwam met live-poëzie, in zijn geboortedorp Tolbert. Daar werden toen héél veel poëzieavonden georganiseerd, met – naar de buurman zich wist te herinneren – o.a. optredens van J.A. Deelder, Johnny van Doorn en Simon Vinkenoog.

Op zich niets nieuws, want deze drie traden toen zowat overal op. Veel opmerkelijker is dat er ook heuse festivals werden georganiseerd. De Leeuwarder Courant berichtte  op 28 oktober 1978 (in de rubriek ‘Alweernikstebeleven’):

“We moeten vanavond de grens over om getuige te zijn van een dichtersfestival. In café De Postwagen te Tolbert zorgen tien poëten voor een avondvullend programma. Onder die tien bevindt zich Leo Vroman, wonend en werkend in New York. Het is een bijzonderheid dat deze Nederlandse dichter zelf zijn werk ten gehore brengt. De overige medewerkenden zijn vanavond Bert Schierbeek, Rutger Kopland, Leendert Witvliet, C.O. Jellema, Judith Herzberg, Fritzi ten Harmsen van der Beek, J. Bernlef, Habakuk II de Balker en Jan Kooistra.”

Nota bene: de eerste Nacht van de Poëzie in Utrecht werd in 1980 georganiseerd.

Bronnen: Jannes de Vries en Historisch Kranten Archief Koninklijke Bibkliotheek, Leeuwarder Courant, 28-10-1978.

———————–

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Poëzieweek | Perdu |

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:
lira_fonds_100     kunstraad groningen

 

This entry was posted in Curiosa. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.