Archivering van websites door KB

npe_werkplekIn 2007 is de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek (KB) begonnen met het archiveren van websites. Dit om wetenschappers in de toekomst toegang te kunnen bieden tot de onschatbare, maar zeer vluchtige bron van informatie die internet is. De KB  ontwikkelt hierbij ook een strategie om de informatie voor de lange termijn bruikbaar te houden. De NPE vroeg aan Peter de Bode, de webarchiveringsverant-woordelijke binnen de de KB, hoe de archivering vordert.

NPE: “Welke sites komen voor archivering in aanmerking?”

Peter de Bode: “Zeer ruim, kort gezegd: Nederlandse websites volgens het Collectieplan (Nederlandse geschiedenis, cultuur en samenleving). Wij hanteren een selectieve collectievorming en trachten daarbij representatief te zijn (dus niet uitputtend). Bij de recentste telling, in maart 2015, bevatte de selectie ruim 6.800 Nederlandse websites; er is ca. 12 Terabyte aan data verzameld.  Welke sites het zijn is te zien op dit overzicht: www.kb.nl/sites/default/files/docs/kb-webarchief_201503.pdf

NPE: “Hoe gaat het archiveren in zijn werk? Maakt u één momentopname van een site en blijft het daarbij of worden eenmaal gearchiveerde sites die daarna zijn bijgewerkt door de oorspronkelijke sitebeheerders regelmatig in het archief herzien?

De Bode: “In principe vindt een jaarlijkse archivering per website plaats. Een website wordt steeds compleet gearchiveerd (dus niet alleen de wijzigingen). Bij de selectie bepaalt de collectiespecialist of een hogere archiveerfrequentie gewenst is.”

NPE: “Is het website-archief publiekelijk toegankelijk? En zo ja: hoe?”

De Bode: “Het webarchief is toegankelijk in de leeszalen van de Koninklijke Bibliotheek voor jaarpashouders.”

Dat het webarchief alleen binnen de Koninklijke Bibliotheek raadpleegbaar is, heeft te maken met allerhande auteursrechtelijke beperkingen. Welke dat zijn en en hoe daarmee wordt omgegaan is te lezen op: ‘Juridische aspecten bij webarchivering‘.
Zie ook: de KB-pagina over webarchivering.

———————————-
Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100
—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof
Das Haus

This entry was posted in Algemeen literair nieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.