Herrie op Oud Eik en Duinen en andere nuances

Naar aanleiding van de ontwikkelingen in de PEN Nederland-affaire, deed Elly de Waard  gisteren de Haagse begraafplaats Oud Eik en Duinen aan, om bij het graf van de oprichter van PEN Nederland, de poëet P.C. Boutens (1870-1943), het een en ander te overdenken. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan, want:

Wat is dat gerammel toch dat ik hoor?
Boutens draaiend gebeente dringt tot mij door!
Het keerde zich heden om in zijn graf,
PEN Nederland serveerde zijn beginselen af!

© Elly de Waard, 2015

Die beginselen zijn vastgelegd in het PEN Charter: “PEN staat voor het principe van vrije meningswisseling binnen elk land en tussen alle landen. De leden beloven plechtig zich te verzetten tegen elke vorm van onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting in het land en de maatschappij waartoe zij behoren. Ook staat in het Charter: ‘Leden beloven te strijden tegen de uitwassen van een vrije pers, zoals leugenachtige publicaties, opzettelijke vervalsing en verdraaiing van feiten voor politieke of persoonlijke doeleinden.’

Nu verscheen afgelopen zaterdag in De Volkskrant het relaas van Maartje Duin. Zij stapte uit het bestuur van PEN Nederland, nadat bleek dat dit bestuur wel in woord maar niet in daad  voor het vrije woord in Nederland staat. De reactie van het PEN Nederland bestuur?

petitieVoor nu willen we aangeven dat PEN naar eigen inzicht geen onwaarheden naar buiten heeft gebracht” (op de PEN Nederland-site).

Helaas wijst het feitenrelaas anders uit. Alle reden dus om het bestuur te vragen terug te treden en plaats te maken voor bestuursleden die wél staan voor het PEN Charter. Dat kan middels deze petitie.

Bart FM Droog, Eenrum.

Zie ook:
Johanna Geels. ‘De strijd om het vrije woord behoeft dappere verdedigers (of: het falen van PEN)‘. HP/De Tijd, 26-05-2015.
Lars Pasveer. ‘Ergernis over ‘knieval’ PEN Nederland‘. Villamedia, 26-05-2015.
———————————-
Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

 

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100
—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof
Das Haus

This entry was posted in Algemeen literair nieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.