Een in 1945 populaire rotondedichteres

260981_100002943593861_2025979069_nBij het doornemen van de bloemlezing Poëziespiegel 1945, een in december ’45 uitgebracht jaarboek van het Vlaamse tijdschrift De Spiegel, viel m’n oog op een berichtje over de Vlaamse dichteres Angele Mertens:

“Haar tijdens de Poëziedagen 1945 te Merendree voorgedragen gedichten werden algemeen opgemerkt en aanmoedigend toegejuicht.”

Nu heb ik zelf veel en in veel landen voorgedragen, maar ‘aanmoedigend toegejuicht’ tijdens een voordracht? Nee, dat kan ik me niet herinneren. Het wordt nog vreemder. In 1952 noteerde K. ter Laan over haar, in het Letterkundig woordenboek voor Noord en Zuid:

“Dichteres van Zoo zingt de Rotonde“.

En helemaal vreemd is het dat ik verder niets over haar kan vinden, behalve dat  ze op 6 oktober 1915 te Ninove werd geboren (en dus niet te verwarren is met de Nederlandse dichteres Anna Mertens uit 1914). Weet iemand meer over de kennelijk in 1945 zeer populaire rotondedichteres Angele Mertens?

———————–

Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Poëzieweek | Perdu |

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:
lira_fonds_100     kunstraad groningen

This entry was posted in Curiosa, Nieuwe NPE-lemma's, Publieksvraag. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.