De teksten waarmee het academisch jaar niet geopend mocht worden

vetoOp  maandag 31 augustus 2015 brak enige commotie uit over het veto dat het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam uitsprak over de bijdrage van De Centrale Studentenraad (CSR) aan de opening van het academische jaar. Die bijdrage zou bestaan uit drie teksten,  waaronder een gedicht over de Maagdenhuisbezetting van dichter/liedschrijver Maarten Emanuel Stok van de band Nachtschade.

Daarover verklaart een woordvoerder van het College van Bestuur, in het NRC Handelsblad van 31-8-2015:

“De CSR heeft een bandje ingehuurd dat onder meer een lied zou spelen dat ‘Mijn stad is een hoer’ heet. Wij vonden het taalgebruik in de teksten niet passen bij het niveau van een academische opening. Dat is toch een plechtigheid.”

De bandleden van Nachtschade merken op:

“Wij hebben als makers middels het gedicht ‘Maagdenhuisbezetting’ geprobeerd om een perspectief vanuit de cultuursector te bieden op de bezettingen in februari en maart. Het gedicht is mild kritisch naar beide partijen (UvA én bezetters), maar bevat geen grof taalgebruik. Het volgens de UvA “grof taalgebruik” komt uit ‘Mijn stad’, een prozagedicht en ode aan de stad Amsterdam, waarin inderdaad de woorden ‘hoer’ en ‘uitgewoonde slet’ voorkomen.

Er is veel verwarring ontstaan over de precieze inhoud van de bijdrage van Nachtschade aan de opening. Nachtschade zou voor de gelegenheid een drietal stukken voordragen: een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht (‘Maagdenhuisbezetting’) en twee reeds in 2014 uitgebrachte stukken (‘Mijn Stad’ en het nummer ‘Better Learn’).”

Omdat nergens beide teksten te lezen waren, vroeg NPE Nieuwsblog aan Nachtschade om het gewraakte materiaal. Men oordele zelf.

De gewraakte teksten

mijn_stad_maarten_stok

maagdenhuisbezetting_maarten_stok

Uitvoeringen van beide teksten zijn op Youtube te vinden:
Nachtschade – ‘Mijn stad’
Nachtschade – ‘Maagdenhuisbezetting’

———————————-
Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100
—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof
Das Haus

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.