Biografie Jan H. Eekhout (1900-1978) verschenen

bio_jan_van_eekhout_lo_van_drielOnlangs verscheen: Een plooibaar talent, de biografie van de schrijver en dichter Jan H. Eekhout van de hand van Lo van Driel.

In Een plooibaar talent wordt het leven van Jan Eekhout geschetst. In 1900 kwam hij in het Zeeuws-Vlaamse Sluis ter wereld. Voor de Tweede Wereldoorlog schreef hij tientallen gedichtenbundels en romans. Vooral als schrijver van streekromans maakte hij naam. Pastoor Poncke en Warden, een koning werden beststellers. Door zijn huwelijk met een dichteres Elisabeth Reitsma kwam hij in Groningen terecht.

In de oorlog koos Eekhout voor het nationaal-socialisme. Na jaren van gedwongen stilte keerde hij terug naar zijn streek. Met zijn nieuwe echtgenote – Eekhout en Reitsma waren in 1943 gescheiden – streek hij neer in Sint Anna ter Muiden, tot hij naar Amsterdam vertrok.

Moeizaam probeerde hij als schrijver na de oorlog weer een bestaan op te bouwen. Geleidelijk raakte zijn naam in de vergetelheid. In 1978 stierf hij te Amsterdam.

De biografie schetst het moeizame leven van een collaborerende schrijver van streekromans.

Lo van Driel. Jan H. Eekhout. Een plooibaar talent. Drukkerij Durenkamp, Aardenburg, 2015. 352p., 124 illustraties. € 22,95. Te bestellen bij Drukkerij Durenkamp, Weststraat 73, 4527 BS Aardenburg. Tel: 0117 491978, e-mail: info@durenkamp.nl

———————————-
Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100
—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof
Das Haus

This entry was posted in Algemeen literair nieuws, Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.