“Tegen het vergeten: de vijfde van de maand”

(ingezonden mededeling)

PCNL-2014Een nieuwe activiteit van het Poëziecentrum Nederland. Elke vijfde zaterdag van een maand besteden wij aandacht aan een inmiddels overleden dichter. Op 31 oktober a.s. gaan we van start met een programma rond C. Buddingh’ (1918-1985). In 2016 volgen nog programma’s rond de “Nijmeegse” dichters Cees van der Pluijm, H.H. ter Balkt en W.A.M. de Moor (en anderen). Maar eerst in samenwerking met Radboud Reppen en Roeren:

Het paste eveneens…

hoe deksels op potjes passen en het leven van Kees Buddingh’ een eenheid werd met zijn poëzie

Biografieën vertellen meer over het leven en het werk van een schrijver dan elk van de beschrijvingen apart. De biografie brengt samenhang en koppelt gevolgen aan oorzaken en aanleidingen. Als dat voor één biografie geldt, dan wel voor het recent verschenen levensverhaal van de dichter C. (Kees) Buddingh’.

Wim Huijser heeft in zijn lijvige biografie Dichter bij Dordt het dichterschap voorop gezet. Wie ooit het meer dan duizend pagina’s tellende verzameld werk van Buddingh’ in handen heeft gehad, kent het gewicht van de dichter die leefde van 1918 tot 1985. Wat maakte iemand die toen leefde mee en welke invloed hebben de tijd en de omstandigheden op het meest persoonlijke dat de literatuur te bieden heeft en Kees Buddingh’ in meer dan duizendvoud opschreef: het gedicht.

We vragen dat op zaterdag 31 oktober 2015 als biograaf Wim Huijser de gast is van Poëziecentrum Nederland en Radboud Reppen en Roeren. Beide organisaties werkten al eerder dit jaar samen aan een avond over het fenomeen stadsdichter bij gelegenheid van het afscheid van Marijke Hanegraaf als Nijmeegse stadsdichter.

Op 31 oktober gaat het om een dichter, die 30 jaar geleden overleed. Maar is C. Buddingh’ daarmee ook een dode dichter? Noud Bles, zelf schrijver en dichter, stelt deze en andere vragen aan de biograaf. De poëzie van Buddingh’ wordt tot leven gebracht, natuurlijk door het voorlezen van de gedichten, maar ook met behulp van die andere kunstmatige taal: de muziek. De oud-universtair docent en kenner van de literaire wereld in de decennia na de Tweede Wereldoorlog Dr. Siem Bakker bevraagt Wim Huijser over de intensieve relaties die Buddingh’ met de dichters en schrijvers van zijn tijd onderhield.

Het wordt op zaterdag 31 oktober een gevarieerd en aantrekkelijk middagprogramma in Poëziecentrum Nederland. Het is het eerste in een reeks die het Poëziecentrum gaat organiseren in elke maand waarin een vijfde zaterdag voorkomt. In 2015 komt zo’n vijfde zaterdag niet meer voor. In 2016 maar liefst vijf keer. Op die vijfde zaterdagmiddag wordt de schijnwerper gericht op een overleden dichter.

De middag vindt plaats op zaterdag 31 oktober 2015 in Poëziecentrum Nederland, dat is gevestigd in de Bibliotheek de Mariënburg, Mariënburg 29, 6511 PS Nijmegen.
Aanvang 14.00 uur.

Van harte welkom!
Namens beide organisaties,
Wim van Til

Deze middag is voor iedereen toegankelijk. Je kunt je op twee manieren inschrijven:
* Bij Poëziecentrum Nederland per e-mail: poeziecentrum@planet.nl. U betaalt op de middag contant aan de zaal in de Bibliotheek de Mariënburg, Mariënburg 29, 6511 PS Nijmegen. De entree bedraagt € 7,50 (voor Vrienden van Poëziecentrum Nederland en pashouders van de bibliotheek: € 5,00).
* Bij Radboud Reppen en Roeren via de website van de Personeelsvereniging Radboud. Ook hier bedraagt de entree € 5,- voor leden van de Personeelsvereniging en € 7,50 voor niet-leden. Aanmelden kan tot en met 30 oktober 2015. Kies op internet www.ru.nl/pv/cultuur/radboud-reppen/ en klik aan: Ik meld me aan.

———————————-
Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100
—————————————-
Overnachten bij Berlijn?
haus_am_salzhof
Das Haus

This entry was posted in Agenda, Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.