Leesbaar Amsterdam: literaire kaart van Amsterdam in 500 citaten

(ingezonden mededeling)

Op 1 november verschijnt Leesbaar Amsterdam, een grote citatenkaart met bijna 500 citaten van zo’n 250 binnen- en buitenlandse schrijvers. De grafische elementen zijn op deze kaart volledig vervangen door letters, woorden en zinnen. Elk citaat staat precies op de plaats waar hij hoort: J.C. Bloem, uiteraard,  op de Dapperstraat, Nescio in de Sarphatistraat, Multatuli aan de Lauriergracht en Canaponi in de Herengracht. Het begrip kaartlezen krijgt zo, wandelend door de woorden van literaire voorgangers en tijdgenoten, een heel nieuwe betekenis.
leesbaar_amsterdam_1

De kaart is in web- en boekwinkel te koop in vier formaten: op posterformaat (A0), als opvouwbare kaart (A1), als boekje met ringband (A5) en als wandvullend behang. Bij elke kaart wordt een uitgebreid citaat-, auteurs- en straatnamenregister geleverd waarop precies staat welke auteur over welke plek in welk boek heeft gepubliceerd.

Leesbaar Amsterdam is een initiatief van schrijvers Erik Nieuwenhuis en Louis Stiller die de citaten verzamelden. Grafisch vormgever Yolanda Huntelaar maakte er een unieke, leesbare kaart van.

leesbaar_amsterdam_2
Op zondagmiddag 18 oktober wordt leesbaar Amsterdam in het theater van de Openbare Bibliotheek Amsterdam gepresenteerd. Aan deze middag werken tal van schrijvers en dichters mee, onder wie Hagar Peeters, Menno Wigman, Rob van Essen, Frank Starik en Philip Huff. Bij deze gelegenheid zullen de makers hun werkwijze en zoektocht nader toelichten, onder leiding van plattegrondhistoricus Marleen Smit. Daarnaast spelen we de grote Amsterdamse literaire citatenquiz.

Voor meer informatie: leesbaaramsterdam.nl | e-mail: info@leesbaaramsterdam.nl

———————————-
Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100
—————————————-
Overnachten bij Berlijn? Das Haus!

This entry was posted in Agenda, Algemeen literair nieuws, Algemeen poëzienieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.