Bruine verzenbakkers (1)

Alfred Haighton en Hugo Sinclair de Rochemont

Nee, dit gaat niét over de Sinterpieter- of Zwarte Klazendiscussie, dit gaat over Nederlandstalige dichters die in de periode 1922-1945 kozen voor het fascisme en/of het nationaal-socialisme. We beginnen met twee mannen van het eerste uur, Alfred Haighton en Hugo Sinclair de Rochemont . Zij richtten in 1922/1923, met een aantal anderen, het Verbond van Actualisten op, de eerste fascistische groepering in Nederland.

Naast hun voorliefde voor extremistische politieke denkbeelden, hadden ze gemeen dat ze verzen bakten en die ook publiceerden. Vandaar dat aan beider levens en werken aandacht wordt besteed op de Nederlandse Poëzie encyclopedie.

haighton_100Alfred Haighton (1896-1943) was vooral bekend als de financier van het fascisme in Nederland. Door het door z’n vader gestichte loterijverzekeringsbedrijf Lotisico, waar je je kon verzekeren tegen het niet winnen van loterijen, was hij schatrijk. Een deel van zijn geld investeerde hij in de literatuur, waardoor hij zich inkocht als redacteur van bladen als Het Getij en de eens zo vermaarde Nieuwe Gids. Hij had ook een voorliefde voor eenbenige vrouwen: met drie van hen trad hij in het huwelijk. Zie:
www.nederlandsepoezie.org/dichters/h/haighton.html. Bonus: op het NPE-lemma van zijn bundel Verzen (1926) is een gedicht afgedrukt waar Haighton elf jaar aan gewerkt heeft. 

sinclair_1940_100Hugo Sinclair de Rochemont (1901-1942) was naast fascist vooral bibliofiel. Hij was bevriend met de anarchofascist Erich Wichman, had contact met o.a. Wies Moens en bracht drie bundels uit, in zeer luxe edities. Van zijn derde bundel Keuze. Opgedragen verzen (1939) is een lemma aangemaakt, met daarop het aangrijpend-romantische poëem ‘De dwaas in het priëel’. In 1941 sloot hij zich aan bij de Waffen-SS. Hij stierf begin 1942 aan het Oostfront, en wel hier. Zie voor meer over hem: www.nederlandsepoezie.org/dichters/
s/sinclair_de_rochemont.html

———————————-
Dit bericht is onderdeel van de  Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Geplaagd door geldoverlast? Adopteer een dichter!
Partners: Poëziecentrum Gent | Ensafh | Neder-L |
Poëziecentrum Nederland | Perdu |  Poëzieweek |
paukeslag_200
– www.paukeslag.org

Poëzieactiviteiten bezoeken of aanmelden? Zie:  De Poëziekalender

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door:      lira_fonds_100
—————————————-
Overnachten bij Berlijn? Das Haus!

This entry was posted in Algemeen poëzienieuws, Nieuwe NPE-lemma's. Bookmark the permalink.

Comments are closed.